сряда, 27 април 2022 г.

"Газпром" спря напълно доставките на газ за "Булгаргаз" (България) и PGNiG (Полша) заради неплащането му в рубли, какви са уловките

 Продължението на "Турски поток" през България към Сърбия

 "Газпром" спря напълно доставките на газ за "Булгаргаз" (България) и PGNiG (Полша) заради неплащането му в рубли.

"Към края на работния ден на 26 април "Газпром експорт" не получи плащания за доставки на газ през април от "Булгаргаз" (България) и PGNiG (Полша) в рубли, в съответствие с Указа на президента на Руската федерация № 172 от 31 март 2022 г. Плащанията за доставен газ от 1 април трябва да се извършват в рубли, като се използват новите изисквания, за които контрагентите са информирани своевременно", се казва в съобщението на руския монополист.

0895787790

"Във връзка с това "Газпром експорт" уведоми "Булгаргаз" и PGNiG за спиране на доставките на газ от 27 април до извършване на плащането по реда, установен с указа."

"България и Полша са транзитни държави. В случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с количество, равно на изтегления обем", предупреждава "Газпром".

Същевременно "Газпром" съобщи, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна в съответствие със заявките на клиентите. Заявките за днес обаче са по-малко спрямо предходния ден. Те възлизат на 48,7 милиона кубични метра за 27 април спрямо 56 милиона кубични метра на 26 април, като, съобщи Ройтерс.

Защо България и Полша

Само преди два дни Полша потвърди категорично, че няма да плаща за газ в рубли. България пък предложи ЕС като като един да преговаря с Русия за доставки на газ.

Как се стигна до спирането на кранчето

На 28 март руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Банката на Русия и "Газпром" да предприемат мерки за прехвърляне на плащанията за газ с неприятелски държави в рубли до 31 март.

В четвъртък, 31 март, Путин подписа декрет за промяна на валутата, което европейските правителства определиха като неприемливо нарушение на договорените условия. По силата на указа за вноса на газ от Русия "неприятелските" държави (всички страни от ЕС) са задължени да плащат доставките в рубли.

От петък, 1 април, "Газпром" започна да изпраща официални писма до контрагентите си във връзка с новите изисквания за плащане на доставките на газ в рубли, съобщи същия ден компанията, като подчерта, че ще продължи да се съобразява с руското законодателство. 

"Съществуващите договори за доставка на газ ще бъдат прекратени, ако купувачи от неприятелски държави не спазват новите условия за плащане", подчерта президентът на Русия.

Москва "няма да се занимава с благотворителност в търговията с газ" и в случай на отказ да се плати в рубли, ще смята това за нарушение на договора, категоричен бе Путин.

В началото на месеца "Булгаргаз" съобщи, че e платил в долари, както е по договор, за доставката на природен газ от "Газпром експорт" за април. Договорът с руската компания изтича в края на годината. 

Евро, обърнато в рубли: или какво предложи вече веднъж Путин

Преди две седмици Москва постанови, че чуждестранните купувачи на руски газ ще трябва да отворят рублеви сметки в държавната Газпромбанк - в момента тази банка не е обект на санкции от ЕС, като много други руски банки, именно поради паричните трансакции за доставки на енергия, които минават през нея.

Купувачите на газ биха могли да депозират плащанията в евро и да се съгласят Газпромбанк да купува от тяхно име рубли, които да превежда в Москва. Това стана известно след разговорите на Путин с Шолц и Драги в края на миналия месец.

Путин обяснил на канцлера Олаф Шолц, че парите ще бъдат превеждани в банката на "Газпром" и след това обръщани в рубли и превеждани в Русия. Това стана известно от изявление на говорител на германското правителство, цитиран от DW.

Руското посолство показа схемата на разплащане

"Шолц не се съгласи с предложената от Путин процедура в разговора, но поиска писмена информация, за да се запознае по-добре с предложението", се добавя в изявлението.

Путин на свой ред се е опитал да оправдае искането на Русия за плащания в рубли, като каза, че "в нарушение на нормите на международното право валутните резерви на Банката на Русия бяха замразени от страните-членки на Европейския съюз", съобщи тогава Кремъл.

Заобиколното решение според Австрия към днешна дата изглежда прави възможно продължаване на плащанията в евро.

Какви са уловките

Според лансираната схема европейските купувачи на газ биха могли да депозират плащания в евро и да позволят на Газпромбанк да купува рубли от тяхно име - заобиколно решение, което според Австрия изглежда прави възможно продължаването на плащанията в евро.

Уловката е във валутния курс, който ще определя Москва.

И още две уловки е подсказал участник във форума на Dir: таксата брокерски улуги, на Газпромбанк, която се намира във фактически монопол и може да си позволи значителни надпазарни такси; РЦБ (Банката на Русия - б.р.) може да блокира рублевите сметки, на европейците, непосредствено преди плащането към "Газпром". Така както направиха европейците с активите на РЦБ - до разблокирането на $630 млрд. нейни активи.

Европейската комисия съобщи, че е представила на страните членки предварителен юридически анализ на новите руски изисквания. Според този анализ, указът на Путин създава "нови правни обстоятелства". Русия ще контролира трансакциите и ще може да регулира обменния курс в своя полза, изтъква ЕК. Така механизмът нарушава въведените санкции, констатира Еврокомисията.

Междувременно някои страни обявиха, че са готови да плащат на "Газпром" в рубли - Унгария, Словакия.

България (енергийният министър Александър Николов) първоначално обяви, че е готова да плаща в рубли, но впоследствие отхвърли тази възможност (вицепремиера и финансов министър Асен Василев). Междувременно премиерът Кирил Петков предложи ЕС съвместно да купува газ от Русия.

Транзитът продължава 

Газпром изразява съмнения, че България и Полша могат да "щипнат" газ от онзи, предназначен съответно за Сърбия и Унгария (през т.нар. "Балкански поток"), и за Германия (през "Ямал - Европа").

Александър Николов беше категоричен, че България е лоялен партньор и ще изпълни задълженията си по транзита. 

Какво са алтернативите за България

Има газ за месец напред, увери Александър Николов, разгневен от това, че "Газпром не изпълнява договора си. Преговаря се със съседни държави, с Азербайджан, за тръбопроводен и втечнен газ, който да бъде доставен през Гърция или през Турция. От 1 юли количествата газ, които ще идват по договора с Азербайджан, ще бъдат по-големи. Тоест, със сигурност имаме алтернативи и със сигурност можем да се справим, заяви в началото на месеца енергийният министър.   

Междувременно гръцки медии съобщиха, че Гърция предоставя възможност на България за снабдяване с природен газ от терминала на остров Ревитуса.

Новините от днес и със задна дата