събота, 16 април 2022 г.

След 6 години в Ада: Осакатена при нормално раждане млада жена осъди УМБАЛ-Бургас

 

На 11 април в една съдебна зала в Бургас бе въздадена справедливост по дело, подробностите от което могат да преобърнат стомаха дори на хора със стоманени нерви. Окръжните магистрати осъдиха Университетската болница в морския град да плати 60 000 лева на една млада жена, за която последните 6 години са живот в ада.

Заради неправилно оказана родилна помощ, неправилно водене на раждане и неправилни следродилни грижи, майката буквално е осакатена - физически и психически, а адвокатката ѝ Мария Шаркова споделя, че не намира думи, с които да опише травмата, защото тя е ужасяваща.

"Водила съм много дела, свързани с оказване на медицинска помощ. Това обаче наистина ме потресе от самото си начало. Заради неправилно водене на раждане жената получава такава жестока травма, че не знам как точно да я опиша. Описанието е ужасяващо. След раждането тя изпитва нечовешки болки от разкъсвания, но никой не я обезболява. Изхожда се през влагалището, но лекарите я успокояват, че това е от "отпуснати мускули". С дни не смее да се храни и да пие вода, защото се страхува да отиде до тоалетна. Подпира се с бастуна на баба си, не смее да кихне, не може да храни детето си, нито да седне. А е изписана "с подобрение" и без никакви "усложнения"", споделя юристката и допълва, че не се радва на спечеленото на първа инстанция дело.

"Не искам да водя такива дела. Време е наистина да помислим каква родилна помощ се оказва на раждащите жени в България. Да, това не е правилото, но дори една жена да преживее това, което тя е преживяла, означава, че не сме си свършили работата", категорична е Мария Шаркова.

Най-щастливият ден за всяка майка се оказва първа спирка към ужаса

На 19 септември 2016 година младата бургазлийка постъпва в Университетската болница за раждане. След извършен ехографски преглед от д-р Стефан М. е установено, че бебето е голямо, но няма проблем да бъде родено по естествен път, без да се налага Цезарово сечение. Така на бял свят се появява момченце с тегло от 3750 грама и ръст от 54 см. 

Раждането е нормално и е водено от гинеколога, като в родилната зала е присъствала и акушерка. След като бебето изплакало, родилката, на която била направена епизиотомия ( разрез за разширяване на вагиналния отвор и улесняване на раждането - бел.ред), била зашита и настанена в стая.

В исковата си молба до съда младата жена описва, че след раждането е изпитала нечовешки болки, страхувала се да пие вода и да се храни, за да не се налага да ходи до тоалетна, но никой не се погрижил за нея и не я обезболили. Д-р Стефан М. я успокоил, че до седмици всичко ще отшуми, че са се отпуснали мускулите й и така й се струва. 

На 22 септември майката и бебето са изписани от лечебното заведение, като в изготвената епикриза било записано, че родилката е добро здравословно състояние. Когато жената се прибрала вкъщи обаче през цялото време била на легло, не можела да става и ползвала бастун, за да ходи, кърмила легнала, започнала да вдига температура и спряла да се храни, за да не се налага да ходи до тоалетна.

След няколко дни тя отишла на преглед в частния кабинет на д-р Стефан М., който констатирал, че има скъсани 1-2 конеца и препоръчал да отиде на другия ден в болницата, за да я зашият отново. На следващия ден манипулацията била извършена под упойка, но младата жена се прибрала вкъщи с още по-големи болки и в по-тежко състояние, като се наложило да ползва памперси.

 От свидетелските показания: "Касапи ли са я израждали?"

Пред магистратите в съдебната зала съпругът на родилката разказва, че след изписването ѝ от болницата тя е била в тежко състояние, с разкъсан перинеум, липсвал анус, с дупка в бедрото встрани вдясно, изпитвала силни болки. Разрезът бил голям с дължина около 10 см., не можела да задържа фекалии, носела памперси, кървяла непрекъснато, трудно вървяла с малки крачки, използвала бастун, не можела нормално да легне и седне, избягвала да се храни.

Младата майка започнала да вдига постоянна температура около 38 градуса и това наложило да посети частния кабинет на гинеколога. По думите на съпруга ѝ, след като жена му била зашита за втори път и се прибрала вкъщи, силните болки продължили. Когато я погледнал установил, че е зашита с дебел черен конец, но плътта ѝ е разкъсана.

Тъй като високата температура не спадала, съпрузите потърсили второ експертно мнение от гинеколог в София. Когато отишли в кабинета на столичната лекарка, тя попитала съпруга дали жена му е израждана от касапи и се учудила защо е толкова разкъсана. По думите на гинеколожката, младата майка имала възпаление на оперативната рана и на шевовете и гноевидна секреция, затова я насочила към специалистите от Майчин дом. 

За тежкото състояние на родилката свидетелства и нейната братовчедка, която в показанията си пред съда заявява, че след раждането тя отслабнала драстично и нездравословно, не можела да се усеща при ходене по нужда, когато вървяла по улиците по краката ѝ се стичала слуз.

 От болница в болница в търсене на помощ

Екип от двама гинеколози в "Майчин дом" извършили съвместен преглед на родилката, като свалили част от конците, извършили промивки и направили консултация с хирург. Тъй като възпалението било голямо, лекарите решили да изчакат 2-3 месеца, тъй като тъканите на този етап се разпадали и не можело да се шие. 

Така през февруари 2017 г. бургазлийката е хоспитализирана във Втора гинекологична клиника по Обща и урогинекологична хирургия в "Майчин дом" с диагноза "ректо-вагинална фистула". Това е отвор между влагалището и ректума, през който фекалиите изтичат от половите органи. Жената е оперирана, като е извършена задна влагалищна пластика и са възстановени мускулните влакна на ректума.

Въпреки че операцията била успешна и фистулата била отстранена, се появили проблеми със стомашно-чревния тракт.

От октомври 2017 до юни 2018 г. младата жена посетила още няколко лекари с оплаквания за многократни изхождания със слуз и кръв, газове и болки ниско в корема. Почти две години след раждането, лекари в бургаска клиника установяват, че пациентката има нарушена функция на сфинктерния мускул с пролапс на чревна лигавица и трудно задържане на фекалии с болка и кървене. 

Направен ядрено-магнитен резонанс във варненска болница пък показва, че на практика младата жена няма ректо-вагинална стена, а само мастна тъкан. Диагнозата е потвърдена и при последващи прегледи в още три лечебни заведения. Дадена е препоръка за оперативно лечение - пластика на сфинктерен мускул. 

Оказва се обаче, че такава операция не може да бъде извършена адекватно в България, затова бургазлийката е насочена към болница в чужбина. 

На 17 юни 2019 г. жената е приета за лечение в Университетската болница "Льовен" в Белгия, където на следващия ден е извършена реконструкция на анален канал с колостомия под обща анастезия, като процедурата е преминала без усложнения. Белгийските лекари обаче правят стома (хирургичен отвор на коремната стена, през който да се изтичат фекалиите - бел.ред).

Пред магистратите майката на младата жена разказва, че дъщеря ѝ била със стома няколко месеца, като това я притеснявало допълнително, била тревожна и не можела да си гледа детето, вземала успокоителни.

Провизорният анус-претер е премахнат чак през ноември 2019 г. в хирургичното отделение на УМБАЛ "Света Марина" във Варна.

Съдебните експертизи

Приетата от окръжните магистрати съдебно-психиатрична експертиза показва, че младата жена страда от посттравматично стресово разстройство. Тя има паник атаки и изпитва чувство на страх без причина.

Заключенията в съдебно-медицинска експертиза, неоспорени от страните сочат, че при раждането бургазлийката е получила комбинирана травма на меките тъкани в малкия таз, включваща разкъсване на шийката на матката, разкъсване на влагалището и перинеума. Тя е претърпяла комплексна руптура на перинеума, която въпреки, че е описана в медицинската документация от първа степен, се квалифицира от вещото лице от трета степен.

Експертът посочва, че при такива дълбоки разкъсвания със съмнения за засягане на ректума, акушер-гинекологът е препоръчително да се консултира с хирург, който да му помогне да извърши възстановяването. Това обаче не е било направено. Така фистулата се е формирала от две до четири седмици след раждането, придружена от болки и изтичане на гной и фекалии през влагалището.

Категоричното заключение в съдебно-медицинската експертиза е, че водещият раждането гинеколог е трябвало да назначи антибиотично лечение за три дни. Освен това, при наличие на възпаление не трябва да се шие, а да се назначи локално лечение, за да се възстанови мястото. Според вещото лице около седмица след изписването от болницата родилката е развила тежък възпалителен процес на меките тъкани в малкия таз, довел до отваряне на епизиотомията и формиране на ректо-вагинална фистула два месеца след раждането и други гастро-интестиални усложнения - засягане на правото черво в периода 2016-2019 г.

Пострадалата жена е посетила над 20 лекари със специалност акушер-гинекология, хирургия, гастроентерология, практикуващи в Бургас, София, Варна и Плевен поради диагностицираните усложнения - отваряне на направена епизиотомия, ректо-вагинална фистула, заболявания на стомашно-чревния тракт - неинфекциозни гастроентерити и колити, нарушена функция на сфинктерен мускул с пролапс на чревна и на анална лигавица, променена тазова анатомия, клоакална деформация в областта на перинеум, ятрогенна лезия и инконтиненция.

Вещото лице посочва категорично, че при назначаване на антибиотично лечение в болницата след раждането вредите е нямало да настъпят.

Решението на съда

Бургаските окръжни магистрати приемат за доказано, че водещият раждането доктор Стефан М. не е направил всичко необходимо, за да избегне възпалителния процес в меките тъкани на малкия таз на родилката, които са били травмирани при раждането на плода. 

Според съда, безспорно е доказано, че причинената комплексна руптура на перинеума от трета степен на пациентката при раждането е подценена и неправилно лекувана в УМБАЛ-Бургас, вследствие на което тя е получила възпаление, довело до образуване на фистула и е претърпяла описаните в исковата молба последващи усложнения. Освен, че не е спазена добрата медицинска практика да бъде предписано профилактично поне тридневно антибиотично лечение, за да се намали риска от възникване на възпалителен процес, родилката е диагностицирана с руптура на перинеума първа степен вместо трета степен, като няма данни лекарите в ответната болница, които са я изписали здрава, да са предприели своевременно всички адекватни мерки за лечение на това състояние и ограничаване на вредите.

Пациентката е претърпяла три тежки и рискови последващи операции, които са криели неизвестности, като едната от тях поради сложността си е трябвало да бъде извършена в чужбина. Болките и страданията й вследствие възникналите усложнения са се отличавали с изключителен интензитет в продължение на повече от 3 години.

Налице е значителна загуба на тегло, придружена с нарушения в нормалния ѝ интимен и социален живот, преживени негативни емоции - страх, срам, отчаяние и психически стрес, довели до посттравматично стресово разстройство. Въпреки, че след операцията в Белгия оздравителният процес е протекъл добре и без усложнения, жената продължава понякога да изпитва чувство на страх без причина, изпитва притеснения относно задържането при излизане навън за по-дълго време, не може да спортува интензивно и да вдига тежки неща.

С оглед на това, преценявайки всички съвкупни критерии, съдът определя изплащането на обезщетение в размер на 60 000 лева от УМБАЛ-Бургас на пострадалата жена. Освен това болницата трябва да плати и 9174,75 лева за направените разноски за операции, манипулации, изследвания, медикаменти, храна, транспорт за лечение, както и за избор на екип при раждане, ведно със законната лихва върху главницата от 7001,05 лева.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд.

От пресцентъра на УМБАЛ-Бургас са заявили пред Dir.bg, че правният им отдел в момента се запознава с определението на окръжните магистрати. От лечебното заведение отказаха да отговорят на въпроса дали ще обжалват решението пред въззивната инстанция. Уточниха обаче, че гинекологът, който е водил раждането, отдавна не работи в лечебното заведение.

Проверка на Dir.bg е установила, че д-р Стефан М. е напуснал УМБАЛ-Бургас няколко месеца след злополучното раждане. Оттогава той работи в частна бургаска болница, в собствения си кабинет и в още едно здравно заведение.

Новините от днес и със задна дата