петък, 15 април 2022 г.

Генчовска: Почти нищо от останалите четири точки в Протокола 4+1 не е изпълнено от страна на Скопие

 

Има сериозни разминавания между МВнР и външнополитическия екип на премиера Кирил Петков по въпроса за евроинтеграцията и преговорите с Република Северна Македония. Това заяви след закритото заседание в НС външният министър Теодора Генчовска. 

"България води две външни политики, едната е на премиера Петков и неговите външнополитически съветници, а другата - на Външно министерство", е казала по време на изслушването министър Генчовска, са потвърдили депутати пред Dir.bg.

Тя заяви също така, че няма документ между Северна Македония и България, който да е основа за договаряне. Почти нищо от останалите четири точки в Протокола 4+1 не е изпълнено от страна на Скопие, обясни Генчовска, предаде БНТ.

Външният министър посочи още, че няма време до края на френското председателство да бъде отворена Конституцията на Република Северна Македония с цел вписване на българите в нея като държавотворен народ. 

От своя страна председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че "очевидно има структурен проблем в коалицията и по въпроса за Северна Македония няма как да има промяна без решение на НС".

"Имаме проблем в коалицията, ще трябва или да намерим сили да си сглобим по-добре конструкцията на база на уроците, които имаме, или това "ще изяде главата" на този кабинет", коментира Иванов.

В отговор на въпрос той каза, че не му е известно да има натиск Теодора Генчовска да бъде сменена като министър на външните работи. Мисля, че имаме структурни проблеми и трябва да ги решим, преди да даваме оценка за един или друг министър, допълни Иванов. Защото, според него, министрите по-скоро са жертва на недобрата структура за взимане на решения.

Коалицията и ситуацията са изключително сложни, не е изградена добре конструкцията на вземане на решения, обясни председателят на ПГ на ДБ. В този обем от проблеми бързането да се иска оставката на един или друг министър не е добро, проблемите трябва да се решат на системно ниво, обобщи той.

Теодора Генчовска беше изслушана от депутатите на закрито заседание за хода на разговорите с Република Северна Македония. Точката беше включена в програмата на Народното събрание по искане на ГЕРБ-СДС и беше във връзка с изявления на Жозеп Борел, върховен представител по външна политика и сигурност на ЕС, и Аналена Бербок - министър на външните работи на Германия, по повод твърдението за съгласие на България РСМ да започне преговори през първото полугодие на 2022 година.

Новините от днес и със задна дата