сряда, 30 март 2022 г.

Личните лекари ще издават направления за PCR с нова наредба, следва ремонт на системата

  

Всеобщо мнение е, че може би с наредба ще направим така, че личните лекари да продължат да издават направления за PCR тестове още от следващата седмица. Това заяви шефът на Здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев пред NOVA.

Коментарът му идва по повод новината, че след отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите медици няма да могат да извършват подобна дейност.

"Да се върнем към фактите, че няма данни актът на извънредна епидемична обстановка да бъде удължен, което е в рамките на изпълнителната власт. Това означава, че от 1 април отпадат всички ограничения. Тоест, няма да бъдем санкционирани, ако не носим маски. Вървейки по пътя на логиката, предложихме законопроект, в който да се създадат инструменти в ръцете на изпълнителната власт и на директорите на РЗИ, които да могат да реагират, ако се случаите се увеличат отново", поясни Тонев.

По думите му решението за отпадането на мерките е комплексно, а не политическо.

"Вече имаме достатъчно опит, за да знаем какво причинява това заболяване. Последният подвид на Омикрон даде възможност да имаме контрол и болниците ни да не са препълнени", каза още Тонев. И заяви, че той ще продължи да носи маска в парламента.

Какви промени предстоят здравеопазването?

На ход са обсъждания на предложения за промени във всеки един сектор от здравеопазването.

"Лекарите работят на ненормиран работен ден. Те имат едно официално работно време и когато излязат от кабинета продължават да работят през телефона си. Нашето предложение не включва промяна в това къде ще работи личният лекар, с какви документи. Предложенията ни включват промяна в начина на заплащане. Трябва да имаме електронно здравно досие. Обсъждаме промени, които може да влязат в сила най-рано догодина", поясни Тонев.

"Ако ви е лошо и имате температура, влизате в здравното си досие и то ви показва кой личен лекар най-рано може да ви приеме във вашия регион. Така няма да чакате на опашка", каза още Тонев.

Директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев също бе категоричен, че има луфтове в здравната система, които трябва да намерят своето решение - като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение.

Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000, каза той. Има недостиг и тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването, каза проф. Начев пред БНТ.

Кардиологът коментира още, че без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването. По думите му за една добра спешна помощ трябват хеликоптери, линейки и подготвени парамедици.

"При силна спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква ще има негативно отношение към гражданите", каза той.

"Финансирането на антиковид мерките ще продължи в следващите месеци - най-малко още три месеца, но се обмислят сериозни възможности за промяна на финансирането на системата", каза и зам.-председателят на здравната комисия в парламента проф. Георги Михайлов по БНТ.

"Промените ще бъдат представени в актуализацията на бюджета", каза още той.

Министерския съвет трябва да внесат яснота за промените след отпадането на епидемичната обстановка от началото на април. На извънредно заседание здравната комисия прие промени в закона за здравето, които дават права на здравния министър да въвежда различни ограничения при нужда.

Очакванията са законопроектът да бъде гласуван в пленарната зала.

Новините от днес и със задна дата