сряда, 30 март 2022 г.

ДБ с проекторешение парламентът да позволи изпращане на оръжие на Украйна

  

Парламентарната група на "Демократична България" започва консултации за приемане на решение на Народното събрание, което да разреши на правителството да изпрати "адекватно въоръжение и оборудване" на Украйна, с каквото нашият Военнопромишлен комплекс разполага. Това обяви от парламентарната трибуна в декларация от името на групата лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Той посочи, че днешната декларация стъпва на позицията на парламента, приета на 24 февруари 2022 г., в която категорично се осъждат агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна.

"Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита свобода, независимостта и сигурността на Европа", каза още Атанасов, като припомни, че редица членки на НАТО вече са изпратили военна помощ на Киев.

В декларацията се отчита, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации, и че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл. Настоява се , че българският национален интерес се дефинира от членството на страната в ЕС и НАТО.

Солидарността на свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет, посочи Атанасов и допълни, че отбранителните действия на Украйна срещу агресивното нападение, е нейно неотменимо право и е напълно легитимно и оправдано, защити проекторешението на ДБ зам.-председателят на парламента.

Новините от днес и със задна дата