понеделник, 7 март 2022 г.

Патриарх Неофит: Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя от Украйна, помагайте и се молете за тях!

  

                             Снимка: Булфото

Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем - всеки с каквото има възможност, в постигналата ги беда. В дните, когато целият свят състрадава и оказва всячески помощ и подкрепа на бедстваща Украйна и на нейното население, православна България и родната ни Църква също са съпричастни. Това се казва в обръщение на българския патриарх Неофит по повод на началото на Великия пост.

В словото си главата на БПЦ призовава да отправим молитви за спиране на братоубийствената война в Украйна.

"И тази година навлязохме в периода на светата Четиридесетница и отново ще се подвизаваме в спасителния подвиг на Великия пост. Ще се каем за греховете си и ще молим Бога за Неговата велика милост и човеколюбие към всекиго от нас и към целия свят. С особено усърдие ще Го молим да изтрие сълзите на всички страдащи от разразилата се през последните седмици братоубийствена война в Украйна, да помилва и приеме в Своето Царство всяка невинна жертва на този конфликт", казва патриарх  Неофит.

"Светата Църква, която Бог е основал на земята заради спасението на човеците, не оправдава и не може да оправдава под каквато и да било форма и от каквито и да било съображения насилственото отнемане на човешки живот, защото Бог е Този, Който дава живота. Църквата винаги е на страната на истината и правдата и затова в тези дни на тежко изпитание сме призвани да усилваме молитвите си за възможно най-скорошното прекратяване на войната и завръщането на украинския народ към неговото мирно съществуване.

Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем - всеки с каквото има възможност, в постигналата ги беда. В дните, когато целият свят състрадава и оказва всячески помощ и подкрепа на бедстваща Украйна и на нейното население, православна България и родната ни Църква също са съпричастни", призова патриархът.

И отбелязва, че Бог ще приеме подвига на поста и молитвата ни, само ако те бъдат съпроводени с прояви на дейна грижа и истинска любов към страдащите и онеправданите.

"Постът и молитвата са най-силни духовни оръжия, но помним и казаното от Христа Спасителя: "Гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте" (Мат. 25:35-36). Христовият образ е във всекиго от нас и, като християни, трябва и сме длъжни да го разпознаваме особено добре в лицата на онези сред нас, които са в нужда и в беда. Великият пост, в който встъпваме днес, е най-добрата възможност да засвидетелстваме на света, че носим достойно името Христово. Нека я използваме!", призовава Неофит.

В заключение пожелава "лек и спасителен пост".

"На всички вас благопожелаваме от сърце лек пост, мир в душите и сърцата, дръзновение във вървенето по пътя на вярата и християнската ни надежда, а най-много от всичко любов, която да намира своите изяви в милосърдие и добротворство към всеки нуждаещ се. Нека с Божия помощ преминем този усилен период и достигнем деня, в който ще се поклоним на Славното Христово Възкресение! Божият мир, Неговата любов и велика милост да бъдат с всички нас! Лек и спасителен пост!"

Словото му за Неделята на всеопрощението също бе насочено към "един от най-тежките грехове, на който е способен човекът - този на братоубийствената война".

Новините от днес и със задна дата