сряда, 2 март 2022 г.

ДПС дава Кирил Петков на прокуратурата заради престъпно бездействие / видео

 

ДПС дава на прокурор Кирил Петков за престъпно бездействие в качеството му на служебен министър на икономиката заради златните паспорти. Това стана ясно от брифинг в Народното събрание (НС) на лидера Мустафа Карадайъ.

Поводът е решението на Европейския съюз (ЕС) и НАТО да се извърши проверка на авоарите и инвестициите на руски олигарси, свързани с Владимир Путин.


Карадайъ припомни, че отдавна ДПС е внесло закон, който е отхвърлен на първо четене от парламента, със заложени текстове в тази посока.

Настояваме спешно да се внесе в зала за второ четене, заяви лидерът на ДПС. Да се приеме предложението ни за пълна проверка на даденото гражданство срещу инвестиции, настояват още от партията.

А там, където има нарушение, незабавно да се отнеме, искат още от ДПС. Западните ни партньори отдавна казват, че златните паспорти са неприемлива практика. Затова ДПС иска спешно разглеждане на внесения от партията законопроект. Хамид Хамид обясни, че все по-неотложно става приемането на закона.

Той внася допълнение към сигнала, входиран в прокуратурата. Кирил Петков като служебен министър на икономиката възложил на Калина Константинова да извърши проверка и да изготви наредба за пълен контрол на всяка инвестиция, която е основание за придобиване на гражданство. Такава обаче не е приета.

ДПС настоява да стане ясно дали и руски олигарси са получили златни паспорти. Някой не е спазил закона, някой не изпълнил задълженията си като министър на икономиката, обясни Хамид Хамид.

Новините от днес и със задна дата