сряда, 2 март 2022 г.

Гешев обяви ново разследване за шпионаж в полза на Русия

  

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет.

В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" е образувано досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК.

В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.

Новината за нов шпионски скандал в полза на Русия бе предизвестена малко по-рано от публикация на главния прокурор Иван Гешев в социалната мрежа.

"Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на Република България", написа главният прокурор в Туитър.

И отбелязва, че се надява политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи.

❗️Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ.

Повече подробности за новото разследване засега не се съобщават, но е факт, че тече пореден лов на руски шпиони

На 18 март миналата година у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание тогава заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния военен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

Преди това - на 23 септември 2019 г., България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж. Месец по-късно Външно министерство обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. Първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, съобщиха тогава от прокуратурата.

През декември 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Новините от днес и със задна дата