четвъртък, 17 март 2022 г.

Великобритания разполага система за ПРО в Полша

  

Великобритания ще разположи система за противоракетна отбрана в Полша в отговор на руското нахлуване в Украйна, заяви днес британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Ще разположим в Полша противовъздушната ракетна система със среден обсег "Скай сейбър" с около 100 души персонал към нея, за да гарантираме, че стоим рамо до рамо с Полша, защитавайки нейното въздушно пространство от всякаква по-нататъшна агресия от Русия", каза Уолъс при посещение във Варшава.

Решението беше обявено, след като преди няколко дни руски ракети поразиха военна база в Яворов, в Украйна, на километри от полската граница, както и след като почти 2 милиона от над 3 милиона бежанци от Украйна са пристигнали в Полша, отбелязва АП.

Според британското военно разузнаване руската инвазия в Украйна до голяма степен е в застой на всички фронтове, а руските сили търпят тежки загуби и постигат минимален напредък по суша, море или въздух през последните дни, посочва Ройтерс.

"Украинската съпротива продължава да е непоколебима и добре координирана", каза британското министерство на отбраната. "Украинската територия в огромната си част, включително всички големи градове, остава в украински ръце", заяви ведомството.

Новините от днес и със задна дата