Тверският район съд в Москва призна днес за "екстремистка" дейността на социалните мрежи "Инстаграм" (Instagram) и "Фейсбук" (Facebook) на компанията майка "Мета платформс" (Meta Platforms Inc.) и ги забрани на територията на Русия, предадоха руските информационни агенции.

Съдията Олга Солопова заяви, че е удовлетворен искът на Главната прокуратура, която повдигна въпроса за признаването на "Мета" за екстремистка организация.

Решението на съда влиза в сила незабавно, добави съдия Солопова.

Приложението за обмен на съобщения "Уотсап" (WhatsApp) няма да бъде засегнато от тези мерки, обясни съдията.

Адвокатът на американската компания Виктория Шагина заяви в съда по-рано в понеделник, че Мета не извършва екстремистка дейност и застава срещу русофобията, предаде агенция Интерфакс.

От Главната прокуратура обясниха, че използването на социалните мрежи на компанията (Facebook и Instagram) не трябва задължително да се смята за участие в екстремистки дейности, отбеляза Газета.ру.

Ройтерс уточни, че Русия вече е блокирала за руски потребители "Фейсбук", който спря достъпа на руски медии до платформата си. Забраната на "Инстаграм" идва, след като "Мета" позволи на потребители в Украйна да публикуват съобщения с призиви за насилие срещу Владимир Путин и руските войски, изпратени в Украйна на 24 февруари.

На фона на събитията в Украйна Meta Platforms временно премахнаха забраната за призиви за насилие срещу руските военни, "но не и срещу цивилното население на Русия" в социалните мрежи на Facebook и Instagram, отбеляза Газета.ру. 

От своя страна Следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело заради отправени публични призиви за екстремизъм и подпомагане на тероризма.