понеделник, 21 март 2022 г.

ВМС: Публикациите на Руската федерация за плаващи мини в Черно море целят затрудняване на търговското корабоплаване / видео

 Контраадмирал Михайлов: Самолетът на майор Терзиев се е взривил и разпаднал  на множество парчета

Публикациите на Руската федерация за плаващи мини в Черно море целят по-скоро затрудняване на търговското корабоплаване, създаване на страх и напрежение в крайбрежните държави, отколкото да информират за наличие на реална заплаха. 

Това каза днес пред журналисти във Варна контраадмирал Кирил Михайлов.

Той уточни, че това показват анализите, направени от щаба на бойния ни флот. Според него въпреки всичко не може да бъде изключена напълно вероятността отделни мини по някакви причини да дрейфват в морето, но ВМС са усилили системата си за наблюдение още от началото на конфликта.

"Искам да разсея страховете, че мини ще започнат да се търкалят по плажа и туристите ще ги ритат", коментира командирът на ВМС.

"Ориентировъчно една дрейфваща мина на 12-14-ия ден ще е на Калиакра, на 15-16-ия ден ще е пред Варна, на 18-ия - пред Бургас и на 20-ия ден ще е излязла от българското морско пространство. Най-малкото разстояние е на 1 миля от Калиакра и от 1 до 3 мили към Резово", добави командващият.

По думите му вълнението от 2-3 бала е недостатъчно, за да се скъсат минепостовете и мините да заплашват в морето.

Контраадмиралът допълни, че мините, поставени в западната част на Черно море, са два типа: малки котвени мини и контактни противодесантни мини.

Първият тип са с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Тези мини са неизтощаеми и могат да бъдат опасни много дълго време, обясни Михайлов.

Контактните противодесантни мини са с диаметър около 27,5 см и тегло на бойния заряд 3 кг. Предназначени са да противодействат на плаващата техника. Тези мини не са особено опасни за голям кораб, както е и малка вероятността да попаднат навътре в морето.

Новините от днес и със задна дата