сряда, 2 март 2022 г.

НАТО изпраща още самолети по източния фланг, шефът на Сухопътното командване е в България

  

                                   Снимка: МО

НАТО съобщи, че изпраща авиорадарни системи по източния фланг на алианса в отговор на руското нападение срещу Украйна. От самолетите, с които се извършва наблюдението, може да се следи площ, голяма колкото Полша, се отбелязва в съобщението. От тези машини се извършват също дейности, свързани с командването на въоръжените сили, включително по време на сражения.

НАТО отбелязва, че самолетите E-3A са едни от малкото видове средства, собственост на алианса. Самолетите служат за охрана на въздушното пространство в мирно време, за поддръжка на операции срещу тероризма, при евакуации, налагане на ембарго, както и множество дейности над водно пространство.

Обичайно машините остават във въздуха без презареждане по близо девет часа, като могат да служат и за въздушни цистерни. В мирно време тези самолети осигуряват въздушното пространство при събития от мащаба на срещите на върха на НАТО.

Днес стана ясно и че началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещнал на 1 март с командира на Сухопътното командване на НАТО генерал-лейтенант Роджър Клутиер.

В хода на разговорите бяха дискутирани мерките, свързани с усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа, породено от военните действия в Украйна. Приветствано бе решението на България за изграждането на бойна група на Алианса, както и бяха обсъдени възможностите за участие на други нации в нея с цел повишаването на подготовката и оперативната съвместимост на съюзниците. Подчертана бе своевременността на взетото решение, което е в съответствие и със създаването на бойните групи в другите държави от Източна Европа.

Днес, 2 март, командирът на Сухопътното командване на НАТО ще посети български военни формирования и учебни полигони, където ще се запознае със състоянието на техните способности и с възможностите за провеждане на съвместни подготовки и учения, гласи още информацията, разпространена от БТА.

Новините от днес и със задна дата