сряда, 2 март 2022 г.

България гони двама руски дипломати / видео

 Руското посолство реагира с обиди на рехав протест в София - News.bg

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 48 часа да напуснат страната. Това заяви Митко Димитров, директор на дирекция „Пресцентър“ на МВнР, по време на брифинг.

„Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, подчерта Димитров.

В МВнР е бил привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите са били връчени на Филип Воскресенский, дипломат от руското посолството.

„С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници. Те са в пълно противоречие с многократното декларирани от самото посолство и неговото ръководство политика на уважение и сътрудничество с България БГ”, посочи Димиторв.

И добави: „Използваното от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България. Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред”.

Новините от днес и със задна дата