четвъртък, 17 март 2022 г.

Заместниците на Борисов пред къщата му в Банкя: Това е политическа репресия, започват протести

 

Случващото се тази вечер в къщата на Бойко Борисов и на други високопоставени фигури от ГЕРБ има характер на политическа репресия. Това заяви пред bTV зам.- председателят на партията Томислав Дончев, който заедно с депутати и членове на младежката организация се събраха пред къщата на лидера, където се провежда обиск заради разследване на Европейската прокуратура.

"Аз имам дълбоки съмнения, че това има каквото и да е общо с Европейската прокуратура. Правителството действа единствено през манипулации. Използва посещението на г-жа Кьовеши, за да легитимира репресията", коментира и другият зам.-председател Даниел Митов.

По думите му, цивилни полицаи са пристигнали около 20 часа пред къщата на лидера на ГЕРБ, като са били без коли и са започнали обиск без присъствие на адвокат.

"Хляб и зрелище - и тъй като хлябът очевидно е скъп, остава само зрелището, защото то е безплатно", посочи Митов.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че Бойко Борисов не е задържан.

"Борисов е в дома си, пред който сме всички ние. Адвокат Менков беше допуснат едва след час, това е грубо нарушение на НПК. В 20 ч. да се започнат такива действия се прави само при тежко престъпление, а няма данни за такова", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която е с други членове на партията пред дома на Борисов.

"Целта на Бойко Рашков е една единствена - да изпълни политическата воля на това правителство, с основната идея да се саморазправи с неговия политически опонент Бойко Борисов, това няма да стане, нека бъде ясно на всички. всички наши членове и симпатизанти ще бъдат събрани, Няма да позволим беззаконието да властва в страната", заяви бившият здравен министър Костадин Ангелов.

По думите му вероятно тази полицейска операция е разпоредена от министър-председателя. "Това означава, че това правителство не може да се справи с нито едно задълженията си! Очаквайте много сериозен отпор една по-различна опозиция и много скоро - оставката на българското правителство", допълни Ангелов.

 

Според бившия министър на труда и социалната политика Деница Сачева случващото се е една ПР акция.

"Аз нямам притеснения. Притеснява ме това, че законите в България все повече и повече не се спазват. Това, което се случва, е безпрецедентно. Показва законите в страната. Не може да се прави по подобен начин обиск", категорична беше тя. 

Коалиционният партньор и депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов - син определи случващото се като "чудесен начин да се отклони вниманието от решенията за форсмажора, ние в НАТО ли сме, или не, цените на тока, горивата, олиото и т.н.". 

Десислава Атанасова обяви, че от утре започват мащабни протести, а докато говореше пред журналисти, събралите се представители на ГЕРБ-младежи скандираха "Оставка". 

Адвокат Менко Менков обяви, че не го допускат до дома на Борисов повече от час, след като е започнал обискът.

"По моя информация тези следствени действия се извършват без разрешение на съда. Това е тежка репресия. На г-н Борисов телефонът е изключен, не допускат защитника му. Чакат някаква заповед на някакъв началник", допълни адвокатът, който малко по-късно все пак бе пуснат да влезе в къщата на Борисов. 

От "Демократична България" и БСП отказаха коментар.

МВР с извънредна новина за ареста на Борисов!

Новините от днес и със задна дата