Полицията блокира зърнобаза на големия завод "Севан" в село Свобода в бургаската община Камено, съобщиха "Флагман" и bTV. Няколко автомобила на МВР са на изхода на базата и това спира товаренето на зърното от камионите на кораб, който чака на пристанището в Бургас.

Никой не е уведомил собственика за какво е проверката, обясни юристът на компанията Александър Кръстанов.

"Става дума за регистриран търговски договор за продажба на зърно. Корабът е допуснат и е на пристанище Бургас. Под предлог, че се извършва инвентаризация на зърно, която вече е извършена от служители на Агенция по зърното, отказват да пуснат камионите от складовата база в село Свобода в община Камено, за да товарят кораба", каза Кръстанов.

По думите му корабът е с неустойка от 30 хиляди долара на ден. Има протестни писма от капитана, че не се товари.

"Нямаме нито един писмен акт - заповед, разпореждане, въпреки че изискваме изрично да се легитимират и да кажат на какво основание спират камионите ни. Чакали някакви разговори и срещи, говорят по телефони само и това е", обясни Кръстанов за полицейското присъствие на място.

Там са и двамата управители на "Севан", но никой от тях не е информиран за какво е проверката, уточнява "Флагман". След инвентаризацията са им казали, че пускат камионите, които тръгнали и в един момент някой се обадил и ги спрели отново.

"Това е свързано с огромна загуба. "Севан" е най-големият износител на зърно в България и е бургаска фирма. Ние сме с най-голям оборот в рамките на 30-те най-големи данъкоплатци в България - не в зърнения бранш, а от всички видове бизнес. Фирмата има 700 служители, от които 200 камиона с шофьори, служители в самата база, в офиса ни също", обясни още юристът Александър Кръстанов.

Пред базата има 50 камиона, шофьорите не знаят какво се случва.

Към момента в България няма издадена писмена заповед за забрана на износа на зърно. Преди няколко дни зърнопроизводители от страната алармираха, че държавата налага неофициална забрана върху износа на зърно. Това се случи броени дни, след като от Министерството на земеделието увериха, че в страната ни има запас от зърно за следващите две години.