четвъртък, 17 март 2022 г.

Половин Европа търси 4-годишния Саша, изчезнал при бягство от бомбите край Киев

  

Вече една седмица хиляди хора от различни страни в Европа се опитват да помогнат на една украинска майка да намери своето 4-годишно момченце. Те обикалят центровете за бежанци в отчаян опит да открият малкия Саша Жданович, изчезнал на 10 март при опит за бягство от село край Киев.

25-годишната Анна Яхно помоли за помощ в социалните мрежи и таи надежда, че момченцето ѝ е в село във Вишгородски район, което е отрязано от света заради военните действия. 

След руската инвазия в Украйна киевчанката Анна изпратила 4-годишния Саша при 60-годишната му баба Зоя в село край Киев. 

"Те бяха в малко селце само с два магазина. Два дни след началото на войната доставките спряха, храната свърши, спряха и тока. Три пъти се опитахме да ги изведем от там с кола, но заради обстрел се налагаше да се върнем в Киев. На 7 март заедно с други хора от селото свекърва ми решила да се опитат да избягат с лодки през река Днепър, тъй като пътищата бяха блокирани", разказва майката.

Така на 10 март момченцето, баба му и още десетина души с две лодки тръгнали през Днепър. Саша бил със спасителна жилетка. Майка му не знае по каква причина лодката, в която е бил синът ѝ се е преобърнала. В нея е имало 8 души, сред които и украински офицер от специалните части. Тялото на 60-годишната Зоя е открито на следващия ден заедно с трупа на още една жена. Но от момченцето и другите петима възрастни няма следа.

 

"Има две села наблизо до мястото, където е потънала лодката. Но с тях от седмица няма връзка, тъй като токът е спрян, а комуникациите са прекъснати. Надявам се, че детето ми е спасено от местни хора и е там", през сълзи казва Анна.

След призива й в социалните мрежи са получени десетки сигнали от хора в Румъния, Полша, Молдова, Германия и Словакия. Киевчанката получава и конкретен сигнал от Румъния, че Саша е намерен там, но след проверка се оказва, че детето е друго. 

"Надеждата и вярата са винаги с нас. Не съм спала и съм на ръба на изтощението, но се държа, защото все още има надежда. Саша е бил единственият със спасителна жилетка. Другата лодка е стигнала успешно до другия бряг. Продължаваме търсенето и вярваме в чудото. Моля ви, помогнете ми да намеря сина си", призова отново Анна.


Новините от днес и със задна дата