понеделник, 7 март 2022 г.

Община Бургас настани над 100 украински граждани в своите кризисни центрове

 Община Бургас настани над 100 украински граждани в своите кризисни центрове

Община Бургас настани в свои кризисни центрове до момента над 100 граждани, пристигнали от Украйна и пожелали да се установят в града – етнически българи, пребивавали в Украйна, украинци от български произход и украински граждани.

Общинската леглова база е пред изчерпване. Към този час свободните легла са 20.

В кризисните центрове се настаняват приоритетно самотни майки с деца, многодетни майки и бременни жени.

Храненето се осигурява от събираните хранителни продукти в 3-те общински пункта:

- „Шейново“ 24, Профсъюзен дом, Северно крило, понеделник – петък, 9-17 часа, с предварително обаждане. За контакт: Димитър Киров – 0884 955 541;

- Зала „Бойчо Брънзов“, к-с „Зорница“, понеделник – неделя, 9-20 часа, с предварително обаждане. За контакт: Николай Колев – 0887 551 557;

- Зала „Никола Станчев“, к-с „Меден рудник“, понеделник – неделя, 9-20 часа, с предварително обаждане. За контакт: Тодор Вълканов – 0884 229 040.

По молба на отец Емилиян ви информираме, че в църквата „Свети Николай Чудотворец“ в ж.к. „Меден рудник“ е открит пункт за дарение на хигиени материали.

Община Бургас подкрепя идеята на областния управител на Бургаска област за отваряне на държавните почивни бази, тъй като капацитетът на общинските кризисни центрове е пред изчерпване.

Във връзка със запитвания за извънкласни занимания на деца от 1 до 16 години, записвания и информация за възможностите могат да се получат от Центъра за подкрепа и личностно развитие на тел.: 0885 525 810 или email: odk_bourgas@abv.bg и cplr_burgas@abv.bg. По отношение на училищата, информация за записване може да се получи от РУО Бургас.

Две деца с увреждания до момента са приети за занимания в общинския Дневен център за деца и младежи с увреждания в Приморски парк.

Във връзка с многото запитвания за работа, Община Бургас ще обяви допълнително имейл и телефон , на които трудови посредници ще координират връзката между желаещите с местните организации и работодатели.

Остава активна и обявената фейсбук страница, която се администрира и от служители на Община Бургас и в която граждани и организации оказват подкрепа на нуждаещите се: https://www.facebook.com/groups/910229856292640/

Община Бургас продължава да оказва съдействие и за настаняване в жилища, предоставени безвъзмездно от частни лица.

* Колеги, през последните дни много граждани искат да посетят кризисните центрове, за да помогнат. Не обявяваме адресите им, защото на този етап даренията се осъществяват чрез БЧК и обявените три пункта на Община Бургас и се насочват, спрямо необходимостта. По този начин настанените в кризисните центрове имат възможност да се съвземат от умората и от първоначалния стрес.

Кметът Димитър Николов благодари на всички бургаски граждани за съпричастността и оказваната подкрепа.

Новините от днес и със задна дата