петък, 4 март 2022 г.

Киев: Руски части завзеха АЕЦ Запорожие, имало е пожар, но руснаците обстрелвали пожарните и не им давали достъп

  

Руски части са завзели атомната електроцентрала "Запорожие" в югоизточната част на страната, твърдят местните власти, цитирани от Ройтерс и украински медии. По-рано на територията на централата избухна пожар в резултат на руски обстрел, който бе потушен тази сутрин. Няма повишена радиация в района.

Въпреки факта, че площадката на АЕЦ е завзета от руските военни, оперативният персонал следи състоянието на енергоблоковете и осигурява тяхната работа в съответствие с изискванията на технологичните разпоредби за безопасна експлоатация, съобщава hromadske.ua. 

Към 7:00 часа радиационният фон в Запорожка област остава непроменен и не застрашава живота на хората, твърдят украинските медии. 

Персоналът на съоръжението остава на работните си места и осигурява безпрепятственото му функциониране, се казва още в изявлението на украинската областна администрация

По-рано избухна пожар в административна сграда в атомния комплекс след ожесточен руски обстрел според властите. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че огънят е потушен малко след 6 часа местно време. Преди това в бойните действия били прекратени.

Украинската регионална военна администрация заяви, че щети са нанесени по реактор номер едно на електроцентралата, но те не представляват заплаха за сигурността му, предаде Асошиейтед прес.

В деветия ден на войната основните усилия на руските войски са насочени към обкръжаването на Киев и отслабването на съпротивата в блокираните населени места.

Това се съобщава в оперативното резюме на Генералния щаб на Украйна към 6:00 часа на 4 март, съобщи Униан. 

През изминалата нощ имаше затишие в Киев и Харков, но в Мариупол положението е критично. Повече от два дни там няма ток и отопление. Градът е обграден и по улиците се водят боеве, казват от местната управа.

Основните усилия на окупаторите са насочени към обкръжаването на Киев и отслабването на съпротивата в блокираните населени места. Противникът е изчерпал по-голямата част от оперативните си резерви и е започнал подготовка за прехвърляне на допълнителни сили и средства от южните и източните военни окръзи на Руската федерация. В действие са въведени вторите ешелони и по-голямата част от оперативните резерви на окупационните групи.

Според РИА Новости украинските войски са обстрелвали Докучаевск в Донецката народна република в петък сутринта, изстреляли са 10 ракети Град и 14 мини с калибър 120 милиметра. 

"След 03:00 часа е регистриран обстрел към Новотроитское", се казва в съобщението на представителството в Telegram

В четвъртък вечерта руският президент Владимир Путин обяви, че инвазията върви по график. Изказването беше насочено по-скоро към Запада, защото в Русия никога не е съобщавано, че планът не се изпълнява.

Западните военни експерти продължават да настояват, че руснаците имат сериозни проблеми на бойното поле.

Nadezhda Zavadskaya-Muzlova, която живее в зоната е написала следното:
Заплаха за света! Още ли знаят какво е атомна катастрофа? Колко от вас гледаха сериала за Чернобил от HBO? В момента се почувствах все едно съм в Чернобил в нощта на ужасен ядрен пожар. В момента се водят боеве около Запорожската АЕЦ, Еноргодар.
През деня жителите на Енергодар излязоха на стотици пред танковете, за да ги спрат, част от хората в крайна сметка загинаха. Сега в 3,54 сутринта и руснаците стрелят с тежка артилерия. Имало е пожар, до който пожарните станции дори не са могли да се приближат заради обстрели. Пукне ли, катастрофата ще е няколко пъти по-голяма от Чернобил. Цял час гледам новините - децата ми спят, раницата е полусглобена, но все още има родители, които не можем да извадим. Всички хора на земята се страхуват от третата световна война с ядрено оръжие. Ядрената война вече пристигна за нас: тези орки минаха през Чернобил (през който не можеш да отидеш никъде), стрелят по АЕЦ и не пуснаха пожарникарите вътре. Светът е на ръба на ядрена катастрофа.

Новините от днес и със задна дата