вторник, 1 февруари 2022 г.

Пендаровски с остро изказване след реакцията на София за срещата с ОМО "Илинден"

  

"Изненадах се от реакцията на българското външно министерство след срещата ми с представители на ОМО "Илинден", защото освен констатация в съобщението нямаше аргумент", каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос за острата реакция на Министерството на външните работи на България след тази среща.

Пендаровски разговаря и се фотографира с представители на забранената от Конституционния съд у нас заради сепаратизъм ОМО "Илинден". Организацията от години лобира за признаването на "македонско малцинство" в България. У нас тя не получи регистрация заради противоречие на устава ѝ с нашата Конституция.

"На кого пречеше тази среща? В моето изказване и в това на моите събеседници няма нищо спорно. Това не противоречи на споразумението от 2017 г. Ако някой се притеснява от срещата на президента на Република Северна Македония с македонци от която и да е част на света, това е друг въпрос и това не е мой проблем или не трябва да е наш проблем. Няма нищо на заден план в тази среща. Вече две години и половина не съм отказал на никого, който е искал да ме види. Преди това съм приемал граждани на Република Северна Македония - българи, и не мисля, че има нещо лошо в това. От своя страна президентът Радев също е приемал граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание и не виждам какъв е проблемът с тези срещи. Надявам се и той да продължи с тези срещи, защото това означава, че ще се познаваме по-добре, ще познаваме по-добре проблемите си и само в такава атмосфера ще можем да преодолеем проблема, който ето вече две години практически блокира евроинтеграцията на страната ни", каза Пендаровски.

Македонският държавен глава уточни, че в срещата си не е и не би могъл да поеме ангажимент за решаването на каквито и да било проблеми на граждани на България.

"Не мога да излъжа никого, че ще реша проблемите му вместо българските институции. Моят авторитет и компетентност са до тук. Българските институции са отговорни за българските граждани. Ако не сте доволни, имате право да се обърнете към международни съдилища. И това е в съответствие със споразумението от 2017 г. Същото важи и за българите от Република Северна Македония. Ако не са доволни, те имат право да се обърнат към международни съдилища", посочи Пендаровски.

"По-малко говорене по медиите, повече резултати - чрез равноправен диалог" е съветът на Стево Пендаровски към двустранната историческа комисия, уточнявайки, че според него това, което "обременява и ще обременява работата на историческата комисия и на двустранните ни отношения е реториката, която се чува отвреме навреме от членове на историческата комисия в София, които още преди да се срещнат с македонските си колеги се опитват да предопределят какво да е решението на комисията."

Президентът на Република Северна Македония смята, че в момента Конституцията на държавата не трябва да се отваря. Според него обаче, ако това се случи в близко бъдеще, то трябва да стане с консенсус на всички политически партии в парламента. Опозицията в държавата също има предложение за промяна в Конституцията, която касае намаляване на депутатите в парламента, но с промяна в основния закон е свързано и искането за вписването на българите, като държавотворен народ Република Северна Македония.

След заседанието на Съвета за сигурност, посветено на актуалната политическа ситуация и ситуацията на сигурността в региона и извън него, Стево Пендаровски обобщи, че ситуацията в страната е стабилна и няма индикации, които биха повлияли по отношение на сигурността, а службите са в готовност, ако има нужда да реагират незабавно.

Новините от днес и със задна дата