вторник, 8 февруари 2022 г.

Прокуратурата засега не открива нарушения при продажбата на излишъци от старото ръководство на "Булгаргаз" / видео

  

Софийска градска прокуратура изнесе данни за хода на проверката в "Булгаргаз" по досъдебното производство, започнато от МВР на 28 януари тази година. То е образувано за две престъпления, отнасящи се до газовото дружество и до КЕВР, но на базата на разпита само на един свидетел по двете, разкри наблюдаващият прокурор.

Към момента от прокуратурата не са открили данни за нарушения при продажбата на излишъците газ от "Булгаргаз" през миналата година. 

Преди да изнесат фактологията по проверката от прокуратурата излязоха с позиция в отговор на твърденията на премиера Кирил Петков по повод действия на старото ръководство на "Булгаргаз".

От СГП напомниха, че изпълнителната власт няма право на намеса в съдебната и да дава преценка дали да се повдига обвинение, или не.

"Съгласно действащото законодателство, обвинение се повдига след събиране на достатъчно доказателства, преценката за това се прави от наблюдаващия делото прокурор", заяви пред журналистите Чавдар Пастованов, заместник градски прокурор.

"Представители на изпълнителната власт нямат право да се намесват при формирането на тази преценка", напомни той за разделението на властите. Той посочи, че не може министри да оказват натиск над ръководители в прокуратурата през медиите.

"Не може да се казва индиректно или директно кой и кога да бъде привлечен под отговорност, което се върши чрез медийни изявления", уточни Пастованов и призова представители на която и да е от трите власти да не се намесват в работата на прокуратурата.

Подробностите по хода на разследването пък изнесе един наблюдаващите делото прокурори - Мариян Александров.

"Делото е образувано на 28 януари т. г. от служители на ГДНП с първото процесуално-следствено действие, а именно разпит на свидетел. Образувано е за две длъжностни престъпления. Едното е за длъжностни лица от КЕВР, които не са изпълнили или са нарушили служебните си задължения. Другото престъпление е за т. нар. "неизгодна сделка" за длъжностни лица от "Булгаргаз", припомни той.

Александров заяви, че все още не са получили голяма част от изисканите от прокуратурата материали и нямат представа за какво става дума, специално по отношение на КЕВР, но предполагат, че е нещо във връзка с ценообразуването.

По повод първото престъпление от досъдебното производство, образувано в МВР за "неизгодна сделка" при продажбата на излишъци газ от "Булгаргаз", екипът от прокурори е проверил продажбата на всички излишъци през цялата 2021 г., продавани на държавната и частната борса, като няма ограничения колко да се продава на едната или на другата.

"След разпит на свидетели, сме установили следното: двете борси, т.нар. Държавна борса - газов хъб "Балкан", и частната борса - Български енергиен търговски проект, са лицензирани от КЕВР. Те са абсолютно равнопоставени. Няма задължение служителите на "Булгаргаз" да участват само на една от двете борси. Частната борса дава гаранция за заплащане на сумите по сделките. Преди сделката да бъде сключена, купувачът превежда 100% авансово сумата в подсметка на борсата. След сключване на сделката е невъзможна щета за продавача. При държавната борса такава гаранция няма. Лицата, които сключват тези сделки, са служители в "Булгаргаз", които имат оперативната самостоятелност да сключват такива сделки. Нямат задължение да ги докладват или съгласуват. Сделките са анонимни, т. нар. "анонимен сегмент" при продажба на газ", разясни прокурорът целия механизъм на отношения при сключването на сделките.

"Продавачът и купувачът разбират кой кой е едва след получаване на платежното нареждане и изплащане на сумата по сделката. До този момент никой не знае кой е купувач и продавач по съответната сделка", обясни Александров.

Не са установени нарушения, нито продажба на излишъци под себестойността на газа, тоест под цената на самото държавно дружество. Проверени са огромен брой сделки, около 1700, голяма част от тях минавали през държавната борса.

"Става въпрос само за продажба на излишъци", уточни прокурорът, като обясни, че първо се е удовлетворявал пазарът в страната, а след това се е продавало на една от двете борси на не по-ниска от себестойността, на която продава "Булгаргаз". Тук нарушения не са открити.

"Към момента са продавани само тези излишъци. Към момента тези продажби са абсолютно реални, те генерират и печалба, която отива в бюджета през БЕХ", категоричен беше наблюдаващият прокурор на база на проверените до този момент документи.

"Към момента това са фактите, които сме установили, имаме да разпитваме много свидетели и документи. Ние не знаем в ГДНП какви документи са изискани, не са ни предоставени. Миналата седмица сме изискали, получихме част от тях", каза още разследващият. Предстои събирането на още доказателства.

Разпитани са четирима свидетели, предстои разпит и на много други, сред които бивши служители, но и нови служители на "Булгаргаз".

За второто престъпление от досъдебното производство в МВР прокурорите все още се намират в неведение.

"По член 282, за КЕВР, в общи линии, не знаем за какво точно е образувано досъдебното производство. Предполагаме, че е относно ценообразуването на газа, но има тепърва да се събират документи, доказателства, разпити на свидетели, договори, анекси. Разпитваме свидетели и изискваме документи", допълни още Мариян Александров.

 "Във връзка с медийния интерес и изказването на Кирил Петков на брифинг на 7.02 ви предоставяме следната информация. Според българското законодателство обвинения на лице се повдигат след събиране на достатъчно доказателства за виновността на конкретно му и по преценка на прокурор. Представители на изпълнителната власт нямат право да се намесват в тази преценка. Това заяви Чавдар Пастованов, зам.-градски прокурор на извънреден брифинг.

"Съгласно чл. 15 от закона за МВР, по отношението на разследващите органи не могат да се дават указания за хода на разследването. Информация по разследването може да бъде дадена след разрешение на наблюдаващия прокурор. Не може да се казва директно или индиректно кой, кога и с какво  обвинение да се сдобие", обясни още прокурорът.

СГП многократно е уведомявала българското общество за делата с висок обществен интерес, каквото е и делото за АМ „Хемус“, за което сме предоставяли информация чрез брифинги и съобщения в сайта на СГП:

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55615-prokuror-ot-sofiyska-gradska-prokuratura-lichno-provede-razpit-na-boyko-rashkov%25252C; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55543-vav-vrazka-s-izyavleniya-na-ministar-boyko-rashkov-v-predavaneto-po-bnr-%2525E2%252580%25259Epredi-v; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55526-pressaobshtenie; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55466-pressaobshtenie; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55449-presaobshtenie; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55293-zaradi-nepravomeren-natisk%25252C-nablyudavashti-prokurori-ot-sgp-po-deloto-za-izpir; https://www.youtube.com/watch?v=L9oa26CRygI; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55170-sofiyski-gradski-sad-vze-myarka-za-neotklonenie-%2525E2%252580%25259Edomashen-arest%2525E2%252580%25259C-na-obvinen-v-iz; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55094-sofiyska-gradska-prokuratura-obvini-i-zadarzha-mazh-za-izpirane-na-pari.

 


Новините от днес и със задна дата