събота, 12 февруари 2022 г.

Борисов към Петков: И ние изготвихме списък, в него са имената на Асен Василев и Стефан Янев

  

                                       Снимка: БТА

"Зеленият сертификат трябва да отпадне още от днес, защото той не се спазва и няма нужда от неговия "побългарен" вариант". Това каза в отговор на журналистически въпрос лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес се срещна в Сливен с членове и симпатизанти на партията.

По думите му, зеленият сертификат е изиграл своята роля, въпреки че в Европа и света продължава да има значение за безпрепятственото пътуване. Той разкритикува правителството за управлението на пандемията, като посочи високата смъртност и липсата на компенсации за бизнеса.

Помолен да коментира изнесения списък с имена, които може да са свързани с неправомерна дейност, посочени от премиера Кирил Петков на срещата му с главния прокурор Иван Гешев, Борисов каза, че ще го направи "ведро, с шега и закачка": "Младежката ГЕРБ също е изготвила списък, в който на първо място е вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, а след него е министърът на отбраната Стефан Янев", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той определи списъка на Петков за несериозен, защото е събран от "Гугъл".

Според Борисов с подобни действия Кирил Петков цели да назначи свои хора в прокуратурата. "Ако това е съдебна реформа - да сложиш свои хора в МВР и прокуратурата и накрая да носиш по "Гугъл", каза Борисов. "Така е било и през 1944-45 година - по списък са изтрепали цвета на нацията", коментира лидерът на ГЕРБ списъкът с имена, които премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата.

Той разкритикува бюджета, готвен от редовния кабинет. По думите му с това разпределение още преди следващия бюджет през ноември ще бъдат достигнати таваните на дълговете. "Предупредихме за "Руменрадевата зима" преди 7-8 месеца - фактът е факт. Ако тези хора продължат да управляват по този начин, ще стигнат таваните на дълговете", коментира той.

Борисов коментира и съобщението на американското посолство за изтребителите. "Радев беше толкова отчаян. Той обвини мен лично и правителството за самолетите. Ние договор с фирма не сме сключвали, а договор между правителства", каза Борисов. Председателят на ГЕРБ заяви, че настоява в бюджета да се заложат пари за втора ескадрила, за да се окомплектова цяла ескадрила, както е било заложено по план. "Убеден съм, че тогава избрахме най-добрите самолети за България в тази ситуация, чисто нови F16", каза той и благодари на американското посолство, че са обяснили причината за забавянето на доставката заради пандемията.

Бившият премиер заяви, че се среща с партийния актив по места и иска да предупреди, че настоящото управление и политиките му водят към задлъжняване, инфлация и обедняване. Той представи графики с годишната инфлация, потребителските цени, преки чуждестранни инвестиции и други параметри, и сравни периода от кабинета на ГЕРБ и настоящия кабинет. Борисов предложи помощ на сегашното правителство от експерти на ГЕРБ. Той прогнозира по-голяма криза заради опасността от военен конфликт.

Новините от днес и със задна дата