четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Представиха новоизградения студентски блок в ж.к. „Меден рудник“ и новия кризисен център

 Представиха новоизградения студентски блок в ж.к. „Меден рудник“ и новия кризисен център

Новоизграденият студентски блок в ж.к. „Меден рудник“, който се намира до бул. „Захари Стоянов“, вече е напълно завършен и готов да приеме първите си наематели. Той е построен от Община Бургас по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и разполага с 47 напълно обзаведени и модерно оборудвани апартаменти за студенти и млади семейства с деца.

Новият кризисен център на Община Бургас, който се намира в партера на част от сградата в „Меден рудник“, също е напълно готов и официално отвори врати днес. В него ще бъдат настанявани хора, изпаднали в кризисни ситуации, като необходимостта от настаняване ще се преценява със социалните институции.

„Това е много добър пример, при който се съчетават 4 различни проекти по 3 различни европейски програми. Сградата, която разполага с 22 са двустайни, 21 едностайни и 4 тристайни апартамента, е енергийно ефективна и е направена по всички необходими изисквания. Тя има слънчеви панели за топла вода на покрива, иновативна VRV система за контролирано отопление и интернет във всяка стая. Всеки апартамент е оборудван и обзаведен в рамките на проекта по програма „Региони в растеж“. В нея могат да бъдат настанени до 120 души с жилищни нужди“, заяви по време на представянето на студентския блок пред медиите зам.-кметът по строителство на Община Бургас инж. Чанка Коралска.

Целта на общинската администрация е да осигури добра среда и възможност за развитие на млади хора, които се реализират в сферата на образованието и науката, и такива, които в момента са в затруднено материално положение. Затова при кандидатстването с най-голям приоритет ще бъдат младите семейства, висшистите и студентите. Най-много точки на желаещите за настаняване ще предоставя показателят „Образование“ – 70 точки за висшист или студент, 25 т. за средно образование, 15 т. за основно, а за начално – едва 10 т.

„До момента 45 души за подали заявление за настаняване в новия блок. Сред тях има студенти и млади семейства с деца. Критериите за настаняване са одобрени от Общинския съвет и с най-голяма тежест сред тях е образованието, което дава 70 точки от 100 т. С този критерий се ползват студентите в редовно обучение, а когато са семейни или имат деца получават допълнителни точки. Комисия за установяване на жилищните нужди, в която влизат общински съветници и експерти от ОП „Общински имоти“, ще разглежда в едномесечен срок подадените заявления и ще класира лицата и семействата по групи, според събраните точки. Заявления могат да се подават до 28 февруари“, сподели зам.-кметът по образование и социални дейности Йорданка Ананиева.

Вторият проект на Община Бургас, който беше представен днес е „Изграждане на Кризисен център в партерен етаж на социално жилище в зона „Д“, ж. р. “Меден рудник“ по ОП „Региони в Растеж“ 2014-2020 г.

Кризисният център също е напълно завършен и оборудван с всички необходими условия. Той е насочен към хора в криза или жертви на насилие. Потребителите на Кризисния център е предвидено да бъдат до 15 души. Вече е назначен и екип от психолог, социални работници и възпитатели, който ще обгрижва потребителите 24 часа в денонощието.

„От днес стартират още 2 проекта - „Разкриване на социалната услуга Кризисен център“ и „Интегриран проект за осигуряване на социално-икономическа интеграция“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Потребителите на Кризисния център могат да бъдат от 0 до 100 години. 24 часовата услуга дава възможност за подкрепа, обслужване и индивидуален подход към всеки, за да могат тези хора да бъдат реинтегрирани в обществото. 

Центърът разполага с трапезария, кухня, хол, библиотека и места за настаняване. Вторият нов проект ще подпомага хората да си намерят работа чрез помощта на трудови посредници, които ще организират курсове за професионално образование, за придобиване на дигитални компетентности и усвояване на английски език“, сподели още зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Децата ще бъдат настанявани в Кризисния център от отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“. Максималният престой ще бъде до 6 месеца, като при възможност този срок ще бъде удължаван“, допълни още директорът на общинската дирекция „Здравеопазване и социални дейности“ Мая Казанджиева.



Новините от днес и със задна дата