понеделник, 28 февруари 2022 г.

Руски издания: Москва разтваря ядреното си куфарче, вдига залозите

  

Ядреното куфарче е разтворено - Русия постави в специален режим най-мощните си оръжия, пише "Комсомолская правда".

Заради заплахите на Запада Владимир Путин заповяда на министъра на отбраната и началника на Генщаба да поставят руските сили за възпиране в специален режим на бойно дежурство. Това е голяма военна сензация, посочва вестникът.

Според военния експерт Борис Соловьов Путин е бил "принуден" да даде тази заповед от "ситуацията, която се формира в света във връзка с военната специална операция в Украйна", нападната от Русия.

Президентът го каза пределно ясно: "Висши дъжностни лица на водещите страни от НАТО допускат агресивни изказвания по адрес на страната ни". И със своята заповед Путин отправи към Вашингтон сигнал, че Русия е готова за това предизвикателство, заявява аналитикът.

Руските стратегически сили за възпиране включват, освен най-мощните ядрени сили, също и най-мощните неядрени оръжия на страната. Специалният режим на бойно дежурство е предпоследната най-висока степен на бойна готовност преди т. нар. пълна бойна готовност. В Русия има три ядрени куфарчета - държат ги президентът, военният министър и началникът на Генщаба. Тази система дава възможност да се застраховаме срещу всякакви грешки в използването на ядрени оръжия, обяснява Соловьов.

Според указ на Путин отпреди две години Москва може да използва ядрени оръжия при нападение с каквито и да било оръжия за масово поразяване срещу нея или нейни съюзници или пък при агресия с обикновени оръжия, ако "е застрашено самото съществуване на държавата". Не е зле още веднъж да напомним за това на Байдън и на съюзниците на САЩ от НАТО. Всъщност заповедта на Путин също е напомняне, добавя наблюдателят.

Експертната общност вижда в тази заповед насочен към Запада сигнал да не се меси в конфликта между Русия и Украйна, пише "Известия".

"Да не се меси във военен план - уточнява политологът Сергей Полетаев. - Засега Западът ни отговаря икономически и мерките, вземани от тях сега, може да бъдат наречени икономически аналог на оръжия за масово поразяване. Но не бих се учудил от тяхна страна и на първо място от САЩ да последва симетричен отговор, повишаващ бойната готовност на американските ядрени сили."

"Залозите продължават да се вдигат", констатира в заглавие "Новая газета".

Казано с езика на военното разузнаване, стратегическите ядрени сили се поставят в специален режим, щом се разкрият мерки на противника за подготовка на неговите ядрени сили и е невъзможно кризата да се предотврати по друг начин. Всяка заплаха да бъде разгромена войскова групировка, ключова за отбранителната способност на страната, също може да повлече ответна заплаха с употреба на ядрени оръжия от Русия. В тези случаи е вероятно да бъдат нанесени удари с тактически ядрени оръжия.

Не се знае още как действат и дали изобщо действат самолетоносачните ударни групировки на САЩ, дали са се пребазирали стратегическите им бомбардировачи на летищата в Англия и Италия, откъдето извършваха обичайно полети до Ирак. Няма и данни за някаква заплаха, надвиснала над руската войскова групировка в Украйна.

Поставянето на руските стратегически ядрени сили в специален режим най-вероятно е превантивна мярка спрямо страните от НАТО, публично предупреждение към тях да не участват във военните действия на страната на украинската армия. Още повече че според запитани от нас авторитетни специалисти по стратегическите оръжия руските сили за възпиране винаги и постоянно (удебеленият шрифт е на изданието - б.р.) са в състояние на пълна готовност. Без да се правят никакви изявления за това, допълва "Новая газета".

Новините от днес и със задна дата