четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Поредна агресия и клипове: Ученички се бият заради момче пред училището / видео

 

                            Снимката е илюстративна
Две момичета се биха пред училището в град Койнаре, Плевенско, пред очите на група други деца. Случаят е от края на миналата седмица, но добива популярност, след като едно от децата снима сбиването.

На видеоклипа се вижда как две момичета на видима възраст около 12 години се бият на земята -  с юмруци и хванали се за косите, а не малко деца гледат грозната сцена. Темата с боя между момичетата е водеща сред повечето ученици. Децата споделят, че до сбиването се стигнало заради момче. Боят се случва пред вратата на двора на училището, но според ръководството това е извън неговата територия и не става въпрос за училищен инцидент, предаде NOVA.

Директорката СОУ "Христо Смирненски" Даниела Цоньовска знае за случилото се, но не е гледала клипа.

"С участващите работи психолог. Извинили са се един на друг", обяснява Цоньовска пред медията.

Оказва се, че поддържането на версията, че боят е станал извън училището, е важно уточнение, тъй като при такъв случай Регионалното управление на образованието не се информирало. Инспекторатът научава за сбиването едва от репортерския екип, разследващ случая.

"Ще проверим какви мерки е предприело училището, как е разгледало случая, дали е имало някакъв конфликт между учениците, дали е ангажиран психолог и най-важното - работи ли се със семействата", каза началникът на РУО на МОН в Плевен Албена Тотева.

Темата коментираха Асен Александров от Сдружението на директорите в средното образование,д- р Юлиян Петров от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" и родителят Антонина Кенова.

"90% от случаите на насилие се правят, за да се заснемат и да се качат с цел подигравка", каза Александров.

"Трябва да има наказание за подобни клипове в интернет. Трябва да има регламент, както е в другите държави. По-важно е защо в училищата има толкова много случаи на психическа и физическа агресия. Това вреди на образователната система", обясни Петров.

"Идеята за глобяване при качване на клипове с насилие граничи с безсилие. Имаме нужда от превенция. Проблемът е в цялото общество", заяви Кенова.

Новините от днес и със задна дата