неделя, 13 февруари 2022 г.

МВнР сформира кризисен щаб, готви възможна евакуация на българи от Украйна

  

По указания на министъра на външните работи Теодора Генчовска е сформиран кризисен щаб, който ежеминутно следи ситуацията в и около Украйна и ако има ескалация на напрежението, ние сме в готовност да приведем в действие протокола по евакуация. Това каза за БТА директорът на дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи д-р Митко Димитров.

По думите на Димитров към този час нито в дипломатическата ни мисия в Украйна, нито в централното ръководство на МВнР има искане за евакуация на наши сънародници.

"Около 40 души са се регистрирали чрез интернет платформата на МВнР чрез актуални телефонни данни, както и къде точно като локация се намират в Украйна, за да можем при евентуална евакуация да имаме директен контакт с тях", съобщи още директорът на пресслужбата на външно министерство.

Вчера ние се присъединихме към декларацията на ЕС - дипломатическите ни мисии няма да затварят, продължаваме да подкрепяме териториалната цялост на Украйна, каза той.

МВнР приканва българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да предприемат мерки за напускане на страната с наличните към момента транспортни средства. Министерството междувременно предупреди да се преустановят всякакви пътувания до Украйна.

В петък вечер, 11 февруари, премиерът Кирил Петков свика заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Във фокуса на обсъжданията бяха продължаващата ескалация на напрежението между Русия и Украйна, съобщи пресслежбата на МС.

В рамките на заседанието министър-председателят подчерта, че целта е да се изработи конкретен стратегически план за действие, който страната ни да следва в случай на разрастване на конфликта.

"Длъжни сме да сме готови за всякакви сценарии и да сме сигурни, че стратегията за национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин", категоричен бе премиерът. Кирил Петков отбеляза, че България е и ще продължи да бъде лоялен и предсказуем член на НАТО.

Членовете на Съвета по сигурността обсъдиха също мерки за реакция, ако Русия отговори с ограничения в областта на енергетиката, в случай на нови санкции.

Контактна информация за пребиваващите в Украйна български граждани 

МВнР препоръча на всички наши сънародници, пребиваващи временно или постоянно в Украйна, да се регистрират за услугата "Пътувам за..." на интернет страницата на Министерството на външните работи на Република България - https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/ukraine#travel-registration-form. 

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към: 

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

Новините от днес и със задна дата