петък, 11 февруари 2022 г.

Здравната комисия отхвърли отпадането на зеления сертификат

  

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли предложението за отпадане на зеления сертификат. Обсъденият от депутатите проект на решение предвиждаше министърът на здравеопазването да бъде длъжен да издаде заповед, с която да отмени изискването за предоставяне на сертификата.

ГЕРБ-СДС обявиха, че подкрепят отпадането на този побългарен вариант на сертификат. "Подкрепяме европейския сертификат", заяви Костадин Ангелов. По думите на бившия здравен министър търговията със зелени сертификати създава опасност за здравето на притежателите им.

"По наши данни 30 на сто от зелените сертификати са фалшиви", добави той. От името на "Възраждане" Елена Гунчева настоя зеленият сертификат да отпадне, тъй като е дискриминационен. "Не мога да приема, че зеленият сертификат е осакатен или че не върши работа", опонира Георги Михайлов от БСП. Хасан Адемов от ДПС заяви, че няма да участват нито в дискусията, нито в гласуването на проекта.

Депутатите от здравната комисия не приеха още да има компенсаторен механизъм за цената на електроенергията на лечебните заведения. Членовете на комисията обсъждаха Проект на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар - вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители на 27 януари 2022 г.

Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, каза, че становището на Министерството на здравеопазването е за подкрепа на механизми, които биха подпомогнали лечебните заведения. Проектът на решение засяга множество субекти, не само болниците, и в това отношение сме се въздържали да го подкрепим като цяло, допълни Пандов.

Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация, апелира здравната комисия да подпомогне с достатъчно добра компенсация разходите на болниците за електроенергия. При липсващи условия да увеличим приходите, трябва да намалим разходите, а всеки разход в момента ще доведе до влошаване на качеството, допълни тя. Искаме всеки разход над 150 лв. за мегават/час да бъде компенсиран от държавата, допълни Спиридонова. По думите й в момента болниците плащат до 500 лв. за мегават/час.

От "Продължаваме промяната" се въздържаме от подкрепа, тъй като това би довело до санкции от Европейската комисия, защото това би влязло в ракурса на държавна помощ, каза Антон Тонев, председател на комисията. По думите му, има други начини за компенсации, които ще постигнат добър ефект, вместо да се налага да плащаме глоби към ЕС.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС подчерта, че когато държавата иска да направи нещо, тя ще го направи, а когато не иска, ще намери причина да не го направи. По думите му, можело е с проектобюджета, с решение на министъра на здравеопазването, в държавния бюджет да се отпуснат допълнителни средства, за да бъдат компенсирани лечебните заведения. Министърът на здравеопазването може да свика надзора на Касата, да се промени методиката, и на болниците да се изплатят средствата на сто процента за декември. Правителството може да разпредели в условията на криза допълнителен финансов ресурс, и това е правено, и няма санкция на ЕК, каза още Ангелов.

Новините от днес и със задна дата