петък, 11 февруари 2022 г.

С подписа на 30-те държави членки НАТО ще праща още войски по източния си фланг в Европа

  

НАТО планира да увеличи своето военно присъствие на източния си фланг в близост до Украйна, евентуално и в България, съобщи ДПА, като се позова на източници, близки до западния военен съюз.

30-те страни членки на алианса са подписали съответното предложение тази седмица, научи днес агенцията, след седмици на обсъждания.

Тези планове на НАТО са точно обратното на онова, което иска Русия, отбелязва ДПА.

След като през 2014 г. Русия анексира от Украйна Кримския полуостров, западният съюз разположи четири бойни групи от многонационални сили в Естония, Литва, Латвия и Полша. Тъй като в момента повече от 100 000 руски военнослужещи са разположени в близост до границите на Украйна и опасенията за инвазия се засилват, НАТО планира да разположи повече войски в района в държави като Румъния.

Решението трябва да бъде потвърдено и обявено на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел следващата седмица, научи ДПА. То може да бъде изпълнено на практика до седмици.

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще се срещнат на 16 и 17 февруари.

Руският президент Владимир Путин призовава алианса да спре разширяването си на изток, наред с други искания, така че това развитие на събитията може да разпали още повече и без това високото напрежение в региона, отбелязва ДПА.

Кремъл обвинява страните от НАТО, че всяват страх от руска инвазия в Украйна. Русия твърди, че няма абсолютно никакви планове да напада своята съседка.

Украинското правителство, което от 2014 г. се бори срещу подкрепяните от Русия сепаратистки сили в източната част на страната, призова западните си съюзници да помогнат за предотвратява на инвазия.

Словакия и България също биха могли евентуално да приемат войски на НАТО, отбелязва ДПА. Франция вече предложи да оглави бойна група на НАТО в Румъния.

"Много други съюзници" са готови да дадат своя принос", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Унгария, която също се намира в източния фланг на алианса, от своя страна каза, че не вижда необходимост да приема негови сили.

Междувременно говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси съобщи, че служителите на ЕС засега продължават обичайната си дейност в Украйна и няма да бъдат изтегляни, предаде БТА.

Той добави, че ЕС е готов с планове за действие при всякакво развитие на обстановката. По неговите думи страните от ЕС имат самостоятелно планиране и взимат своите решения отделно.

Говорителят заяви, че снощи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е отговорил от името на всички държави от Общността на писмата на Москва по повод напрежението около Украйна, защото такова е било единодушното решение. Попитан дали това не поставя под въпрос преговорите с Москва, след като от руска страна са предупредили, че искат отделни отговори от страните, той заяви, че ЕС сам преценява как да отговори.

Важното е да се вникне в съдържанието на отговора и да не се обръща такова внимание на формата. Основното послание в писмото на Борел е, че ЕС е готов да продължи диалога с Москва за повишаване на европейската сигурност, обобщи говорителят.

По неговите думи въпросът за приемане на Украйна в ЕС не стои на дневен ред. Да не изпреварваме събитията, призова той. Говорителят отбеляза, че ЕС е сключил с Киев споразумение за асоцииране - за икономическо и политическо сближаване - и това е пътят, по който украинската страна получава европейска подкрепа.

Никой не казва, че Украйна не би могла да се присъедини към ЕС или НАТО. Това засега не се обсъжда, но решенията се взимат от засегнатите страни, а не от странични наблюдатели като Русия, поясни говорителят.

На този фон пък японското външно министерство съобщи, че е издало препоръка към японските граждани в Украйна да напуснат незабавно страната, предаде Ройтерс.

Русия е струпала над 100 000 войници край украинската граница, предизвиквайки опасения от война. Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза по-рано, че Москва може да предприеме инвазия във всеки един момент. Русия отрича да има каквито и да било планове за нахлуване.

Според служител на японското външно ведомство в Украйна се намират около 150 японски граждани.

Новините от днес и със задна дата