петък, 11 февруари 2022 г.

СЗО предупреди, че пандемията не е свършила и ще има нови варианти на Covid-19

  

Главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан заяви днес, че пандемията от новия коронавирус все още не е към края си, тъй като ще се появят нови варианти на патогена, предаде Ройтерс.

"Видяхме, че вирусът се развива и мутира. . . така че знаем, че ще има нови варианти, нови варианти, които ще будят безпокойство, така че не сме в края на пандемията", каза Сваминатан пред журналисти в Република Южна Африка. Там тя посети заедно с генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заводи, където се произвеждат ваксини.

Почти 97 процента от случаите, отчетени от международна платформа за следене на вирусите в световен мащаб за дните от 5 до 11 февруари, са на новия вариант Омикрон, а само 3 процента - на варианта Делта.

Броят на жертвите на коронавирусната пандемия наближава вече 5,8 милиона. Това сочат последни данни на правителствата по света, обобщени снощи от Световната здравна организация (СЗО).

Потвърдените случаи на Covid-19 до момента са 402 044 502, а 5 770 023 от заразените са починали.

САЩ са отчели най-големия брой на потвърдени случаи на коронавирус, като заразените там от началото на пандемията са малко под 77 милиона. Случаите в Индия досега са 42 милиона. Бразилия е съобщила за малко под 27 милиона инфекции.

Според изчисления на Франс прес трите страни с най-много смъртни случаи са Съединените щати (912 549), Бразилия (635 074) и Индия (506 520). Следват Русия, Мексико, Перу, Великобритания, Италия, Индонезия и Колумбия. Сред държавите в тази десетка Индия, Русия, Перу, Великобритания, Италия и Колумбия отчитат спад в смъртността на седмична база, останалите - увеличение.

Поставените ваксинни дози по света са над 10 милиарда.

Нужни са обаче още 16 милиарда долара, за да могат държавите с ниски доходи да се справят с пандемията от коронавирус, посочи СЗО. Средствата са необходими, за да бъдат снабдени държавите с ваксини, тестове и лекарства по програма на ООН - за създаване на запас от 600 милиона дози ваксини, закупуване на 700 милиона теста и лечение на 120 милиона пациенти.

Новините от днес и със задна дата