четвъртък, 24 февруари 2022 г.

НАТО привежда отбранителния план в готовност - повече войски на източния фланг

  

НАТО предислоцира и усилва военното си присъствие по източния фланг на алианса след нападението на Москва над военни обекти на Украйна.

"Действията на Русия са сериозна заплаха за евроатлантическата безопасност и ще имат геостратегически последствия. НАТО продължава да предприема всички необходими мерки за обезпечаването на сигурността на всички съюзници. Ние разполагаме допълнителни отбранителни сухопътни и въздушни сили в източните части на алианса, както и морски", се посочва в заявление, разпространено от пресслужбата на пакта след заседанието на постоянните представители на страните-членки на НАТО в Брюксел след руския удар по Украйна.

"Проведохме консултации в рамките на точка 4 от Вашингтонския договор и решихме, в съответствие с отбранителните планове на защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки към укрепването на защитата и отбраната на алианса", се посочва още в съобщението.

От НАТО подчертават, че предприетите мерки "остават превантивни и пропорционални" и не целят ескалация.

Самият Йенс Столтенберг изтъкнаа, че на територията на Украйна няма сили на НАТО, както и няма план такива да се разполагат. 

"Ние обсъдихме усложнилата се ситуация и се разбрахме да задействаме нашия отбранителен план, който предвижда разместване на военни сили на алианса по време на криза", подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че на заседанието не е бил обсъждан въпросът със затварянето на Босфора и Дарданелите за руски кораби.

Той изрази увереност, че Москва няма да атакува член на НАТО, защото знае, че това е най-силният Алианс в историята.

Столтенберг коментира още, че Русия използва сила, за да пренапише историята и да отклони Украйна от мирния й път.

"Това е дълго планирано, умишлено нападение. Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност", каза още Столтенберг.

В изминалите дни той многократно призова Москва да прекрати атаката и да избере пътя на дипломацията. А днес отбеляза, че това не се е случило, за съжаление.

Новините от днес и със задна дата