събота, 19 февруари 2022 г.

Зеленски: Получената досега помощ е сироп за кашлица, вместо добра ваксина срещу К-19

  

Ако Западът е убеден, че руската инвазия в Украйна е неминуема, то сега е време за действия, каза днес украинският президент Володимир Зеленски пред Мюнхенската конференция по сигурността, предаде ДПА.

"Нуждаем се от гаранции за сигурността. Вие казвате, че войната скоро ще започне, така че какво чакате? Ние няма да чакаме санкциите ви, когато започнат бомбите. Вие питате какво може да бъде направено. Много неща могат да бъдат направени. Можем да ви предоставим списък", каза той.

По думите му светът се е провалил с Украйна, защото глобалната архитектура на сигурността се е провалила. 

"Архитектурата на сигурността в Европа е почти разрушена. Късно е да се говори за нейното ремонтиране", констатира Зеленски. Той обвини страните, които не оказват на страната му необходимата военна помощ предвид заплахата, и заяви, че получената досега помощ е по-скоро  "сироп за кашлица, вместо добра ваксина срещу COVID-19".

Според украинския президент съгражданите му се опитват да живеят по-най-добрия начин при настоящите обстоятелства, тъй като нямат алтернативи. "Да легнем в ковчезите и да чакаме чуждестранните войници да дойдат е нещо, което не сме готови да направим", изтъкна Зеленски. По думите му украинците  не могат да стоят пасивни и "всеки ден да си казват, че войната ще започне утре". "Може ли да има стабилност в такава страна?", попита реторично той.

По думите му ако светът иска да помогне на Украйна, тогава нека другите страни да пратят оръжия и да инвестират в нея. "Ние не сме изпаднали в паника. Ние просто искаме да живеем нормално, без заплаха за нашите деца", заключи Володимир Зеленски в речта си пред Мюнхенската конференция по сигурността.

В хода на изказването си той намери възможност и да се пошегува. Когато оборудването му за превод спря да работи, Зеленски каза, че това е "кибератака" на руснаците, които уж ги няма в Мюнхен, но все пак са тук.

За пръв път от много години Руската федерация не е пратила своя делегация на форума в баварската столица, поясни ДПА.

Новините от днес и със задна дата