вторник, 18 януари 2022 г.

Диана Ковачева: Недопустимо е ковид добавката към пенсиите да отпадне!

  

НОИ отказа да изпрати служебно разпорежданията на хилядите пенсионери, които така и не разбраха какъв е размерът на пенсиите им. Това коментира в "Денят започва" по БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

От НОИ обясниха, че е добре пенсионерите да си извадят ПИК, за да могат да проверят размера на увеличението си, за което обаче те отново трябва да чакат на опашки, не виждам защо не им се даде информация на хората, обясни омбудсманът.

От началото на годината жалбите са стотици, заяви Ковачева.

Чувам, че от месец юни се очаква тази ковид добавка да отпадне, според мен е недопустимо да се отнема от пенсионерите, подчерта омбудсманът.

Трябва принципът на преизчисление да бъде променен, категорична е Ковачева, която коментира и инициираните законодателни промени за дейността на колекторските фирми.

Когато и да се реши проблемът с колекторските фирми, все ще е късно. При мен от години постъпват множество жалби от хора, които са тормозени, заяви Ковачева.

Няма никакъв режим, никаква законодателна практика, която да ограничава произвола, защото тук говорим за тормоз и издевателства, хората са пропищели. Затова се обърнах към министър Нинова с настояване представители на омбудсмана да бъдат включени в работната група по законодателните промени, допълни омбудсманът.

В ковид пандемията ситуацията се влошава още повече, защото хората губят доходи. Хората, които обективно и трайно не могат да си погасяват задълженията, трябва да получат шанс за глътка въздух и да могат да продължат живота си на чисто, подчерта омбудсманът.

Ковачева коментира и проблема с домашното насилие. Призна, че официална статистика няма. А в рамките на месец на среща вчера е поет ангажимент за изчистване на противоречията и внасяне на законопроект в НС.

Трябва да има ясен механизъм за защита на жертвите. Докога ще намираме жени убити, в куфари и никой нищо не може да направи, попита омбудсманът.

Новините от днес и със задна дата