понеделник, 24 януари 2022 г.

Генерал с тежки думи към военния ни министър заради конфликта Русия-Украйна

  

Позицията на българския военен министър по отношение на конфликта между Русия и Украйна е меко казано неадекватна. Това каза пред "Фокус" генерал Съби Събев, първи представител на България в НАТО.

„От НАТО са казали, че няма да се ангажират в този конфликт с военно действие. НАТО предприема превантивни действия с цел деескалация и показване на решимост, ако Русия прекрачи някои граници. Действително целта е да се деескалира това военно напрежение, което Русия нагнетява от няколко седмици около Украйна.

Позицията на българския военен министър е меко казано неадекватна. Досега България трябваше да има ясна позиция. Имаше достатъчно информация за това напрежение, което се нагнетява и е доста високо – почти на прага на избухване на военен конфликт.

Добре, че утре ще има Съвет по сигурност. С министър-председателя. Надявам се той да изясни позицията на България в това отношение и нашето правителство да говори в един глас, а не чрез гласове на отделни министри с меко казано неадекватни лични мнения спрямо ситуацията“, каза още той.

Ген. Събев подчерта, че позицията на страната по отношение на нарастващото военно напрежение е хаотична и неясна.

„Трябваше КСНС да се събере при президента и да вземе отношение по този въпрос. Ние направихме някакви изявление, сякаш малко принудено, на фона на позициите на други страни. Румъния в това отношение беше пример.

Доста хаотична, неясна и нерешителна е нашата позиция и отношение към, това нарастващо военно напрежение, което е в близост и до нашите граници по морска линия. Надявам се утре нещата да се изяснят“, добави той.

По думите му мерките, които взима НАТО, са превантивни и адекватни.

„НАТО действително вземат предупредителни и превантивни мерки, които са много адекватни в случая, защото постфактум няма ефект, ако стане тази инвазия от страна на Русия.

За съжаление, много страни са на мнение, че тя е неминуема. Надяваме се, че с тези мерки, които взима НАТО, превеждането на своите сили за бързо реагиране в готовност и изпращане на някои малки елементи на Изток, включително нашата страна, нещата да тръгнат в обратна посока.

Надявам се, че руското ръководство ще разбере посланията на НАТО и Европа, че една война ще бъде разрушителна за самата Русия“, каза още ген. Събев.

Той изрази надежда за засилване на американския контингент в Ново село.

„Надявам се да се усили американският контингент в Ново село, ако САЩ вземат такова решение. Аз очаквам, в България да се разгърне една национална бойна група. Подобна на тази, която в балтийските републики и в Пола. Румъния също работи по този въпрос.

Крайната цел и необходимост е в напия регион да се премине от адаптирано към засилено предно присъствие. Това е крайно необходимо, тъй като напрежението е именно в нашия регион и това ще бъде напълно адекватна позиция в НСТО.

Ние очакваме пристигането на малък авиационен контингент , който да засили нашите способности за отбрана на въздушното пространство. Ще пристигнат и отделни кораби в Черно море, за да се засили морското присъствие на НАТО. Това също е сигнал към Русия, че не трябва да се повишава повече ескалацията.

Доколкото силите за бързо реагиране на НАТО са приведени в готовност, е възможност да се вземе решение да дойдат по-големи контингенти, ако нещата опират до избухване на военен конфликт. НАТО има достатъчно сили“, обясни ген. Съби Събев.

Новините от днес и със задна дата