четвъртък, 6 януари 2022 г.

Убитите в Казахстан достигнаха двуцифрен брой, съобщават за отрязана глава на улицата

  

Един от служителите на реда, убити при безредиците в град Алмати (Казахстан), е открит с отрязана глава. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на местния канал "Хабар 24". Службите в страната смятат, че подобен акт свидетелства за терористичния характер на бандитските формирования, нападнали града.

По-рано днес стана известно, че по време на сблъсъците в Алмати са убити 12 служители на реда, други 353 са ранени, съобщава Sputnik. Съобщава се също, че протестиращи с оръжие в Алмати са превзели две болници и са използвали цивилни като жив щит.

В същото време Русия започна днес прехвърлянето на своята част от мироопазващия контингент в Казахстан. Отбелязва се, че руската страна изпраща въздушно-десантни войски в страната.

Министерството на вътрешните работи на Казахстан съобщи вчера, че при сблъсъци в редица региони на страната са убити осем полицаи и военни от Националната гвардия, а други 317 души са ранени. Така броят на загиналите по време на безредиците на служителите по сигурността се увеличава.

В същото време се разбра, че президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев е разпоредил разследване на причините за безредиците. Следствената група ще включва представители на на главната прокуратура, министерството на вътрешните работи, Комитетът за национална сигурност и други компетентни структури.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област, където местни жители изразиха недоволство срещу високите цени на втечнения газ. След два дни избухнаха размирици в най-многолюдния казахстански град Алмати и други населени места, при които загинаха хора, допълва БТА.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев обяви извънредно положение в цялата страна за период от две седмици, а правителството подаде оставка.

На заседание на националния Съвет за сигурност Токаев нарече участниците в погромите "терористи" и заяви, че се е обърнал за помощ към партньорите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Тя от своя страна потвърди, че ще изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на обстановката.

Цените на бензина за автомобили в Казахстан скочиха от 60 на 120 тенге (от 10 на 20 рубли) за литър.

Новините от днес и със задна дата