четвъртък, 13 януари 2022 г.

СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

  

                                 Снимка: БТА

Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Това обясни представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила пред БНТ.

"Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България", смята д-р Сила и призова всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност.

В същото време експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления - моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси.

Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила.

"Статистиката е много ясна - страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасяват човешки живот", категоричен е експертът.

"България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация", смята д-р Сила.

Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията.

Той апелира към всички българи, особено по-възрастните, тези с хронични заболявания и педагогоческия персонал, да се ваксинират.

На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на СЗО обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт.

"Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация", заяви д-р Сила.

"Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят", категоричен е експертът.

Новините от днес и със задна дата