сряда, 5 януари 2022 г.

Македонските българи с нов призив за признаване на тяхното равноправие в РСМ

  

Аргументираната и ясна позиция, защитавана досега от България, да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана, призовават организации на македонските българи в писмо до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на НС Никола Минчев и партиите, представени в Народното събрание.

Организациите Културен център "Иван Михайлов" - Битоля, сдружение "Трибуна" - Прилеп, сдружение "Македонско-българско приятелство" - Скопие, сдружение "Коридор 8 - Скопие, сдружение "Интеракция" - Скопие, сдружение "Единство" - Кочани и политическа партия "Гражданско демократичен съюз" апелират да не бъдат правени отстъпки по въпроса за тяхното равноправие в Република Северна Македония:

"Апелираме към Вас: не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето равноправие. то не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще. Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага.

Македонските българи посочват, че не приемат, че "добавянето на българите, наред с всички останали народи и части от народи, както сега са изброени в Конституцията, може да бъде проблем, за когото и да било в нашата държава". Според тях обратното би означавало продължаване на десетилетната политика и практика на дискриминация спрямо тях.

В навечерието на 30-годишнината от датата, на която България първа в света призна независимата Република Македония, македонските българи се надяват политиците и обществата от двете страни на границата да намерят мъдрост, за да продължат заедно свой европейски път.

През ноември миналата година представители на най-големите и стари български организации в югозападната ни съседка проведоха среща с президента Румен Радев прие на Дондуков 2. Тогава те поискаха България  да защитава техните права, да бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията на Република Северна Македония, за да се спре преследването им, и да бъде изкоренен езикът на омразата.

Този месец предстои среща посещение на Кирил Петков в Скопие. За целта външнополитическият му съветник Весела Чернева е била на посещение в северномакедонската столица на 2 януари. По-рано Кирил Петков обяви, че след като новият кабинет в Скопие положи клетва в средата на януари, ще се срещне с новия министър-председател в югозападната ни съседка Димитър Ковачевски, който наследи Зоран Заев.

Новините от днес и със задна дата