понеделник, 24 януари 2022 г.

Как да стигнем до бензиностанцията, ако ни свърши бензинът

 

Не трябва да изпадаме в паника, ако реервоара на колата е почти пуст или току що е светнала червената лампичка за горивото, естествено, ако не сте някъде насред тундрата или пустинята. Вие със сигурност ще успеете да стигнете до бензиностанцията. 

Но какво да се прави, ако наблизо няма такава или вашият автомобил вече е спрял. За това, как да се реши проблемът, разказаха експертите на Fresh Auto.

Преди всичко трябва да отбиете встрани, за да не пречите на другите участници в движението и да не сте предпоставка за ПТП. 

Прости и лесни начини 

Ако вие сте близо до родния ви град, позвънете на приятел и го помолете да ви донесе бензин. 

Можете да отидете пеш или на автостоп до най-близката бензиностанция, в случай, че имате метална туба. Правилата за противопожарна безопасност забраняват на служителите на бензиностанцията да ви сипват гориво в пластмасови съдове. 

Ако в багажника ви има въже за теглене, пробвайте да спрете някой автомобил и да помолите шофьора му да ви издърпа до бензиностанцията. 

Извикайте си такси. Възможно е самият таксиджия да има туба с бензин в багажника. Във всеки случай може да се обадите и да помолите таксиметровия шофьор да ви купи и донесе гориво. 

Потърсете помощ от специализираната служба, която оказва помощ на пътя. Естествено за целта ще трябва да се бръкнете малко повече. 

Може да се опитате да спрете някой шофьор и да го помолите да източи от колата си малко гориво, за да стигнете до бензиностанцията, но при повечето съвременни коли гърлото на резервоара има защитна мрежа.  Затова, ако изберете този вариант, ще трябва да се надявате на по-старички автомобили, като жигула или лада. 

Има и един по-екстремен вариант, но рискувате да изпаднете в съвсем по-безизходна ситуация. Въпреки това, че съвременните автомобили са доста капризни откъм гориво, те биха могли да стигнат до най-близката бензиностанция благодарение на течност, съдържаща етанол и без пренастройване на електронния блок за управление. Спиртът, водката или уиското може да ви позволят да изминете няколко километра. Но след това ще ви се наложи да промивате горивната система, а това удоволствие никак не е евтино.

Новините от днес и със задна дата