петък, 21 януари 2022 г.

Правосъдният министър влезе в кръстосан огън с КПКОНПИ

  

КПКОНПИ и правосъдният министър Надежда Йорданова влязоха в задочен спор и си размениха остри реплики.

Поводът е интервю за "Нова телевизия", в което Йорданова заяви, че Антикорупционната комисия е "бухалка за неудобните и изтривалка за удобните".

"Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните. Тази комисия трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда", коментира министърът пред медията.

Малко по-късно от КПКОНПИ, оглавявана от Сотив Цацаров, който е в оставка, изпратиха официална позиция в отговор на изказването на Надежда Йорданова.

"Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им", отбелязват в становището от Антикорупционната комисия.

"В два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона, КПКОНПИ е една от малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително. От началото на 2020 г. досега, Комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.)", отбелязват от КПКОНПИ и продължават:

"На 16.12.2021 г. бе подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция "Противодействие на корупцията" извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори.

В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция "Демократична България", сред които и Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на ЗПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова желание за "ревизиране на предявените искове".

Твърденията ѝ за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикриват точно тези планове. В две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург потвърди, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство".

"В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите "бухалка" и "изтривалка" да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри", завършват позицията си от Антикорупционната комисия.

Новините от днес и със задна дата