събота, 29 януари 2022 г.

Външно с реакция за срещата на Пендаровски със забранената у нас ОМО "Илинден"

  

Външното ни министерство реагира с неодобрение на срещата на северомакедонския президент Стево Пендаровски със забранената у нас македонистка организация ОМО "Илинден", която в България е призната за противоконституционна. Срещата с "македонистите", които твърдят, че в страната ни има "македонско малцинство" се проведе преди ден, в навечерието на визита на Пендаровски у нас.

"МВнР изразява загриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония", се казва в изявление на българското външно министерство, публикувано на неговия сайт.

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.", напомнят от нашето МВнР-

" Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. Приканваме отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие", се казва още в изявлението.

От ВМРО изразиха възмущение и апелираха президентът Румен Радев да отложи срещата си със Стево Пендаровски заради провокацията.

Новините от днес и със задна дата