четвъртък, 6 януари 2022 г.

В Казахстан е война: Протестиращи ползват войници за живи щитове, 3-ма са обезглавени

  

Външното ни министерство призова българите да не пътуват до Казахстан заради размириците в средноазиатската страна.

"Във връзка с масовите протести и обявяването на извънредно положение в Казахстан, Министерството на външните работи /МВнР/ препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до страната, както и от вътрешни пътувания в рамките на нейната територия", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Към момента в българското посолство в столицата Нур Султан не са постъпвали данни за задържани или пострадали наши сънародници. Мисията ни следи ситуацията и е в готовност за оказване на съдействие при необходимост, уточняват от Външно.

Българските граждани, пребиваващи временно или постоянно в страната, следва да имат предвид, че на територията на Република Казахстан са въведени множество ограничителни мерки, като е в сила и комендантски час между 23.00 ч. и 7.00 ч.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Нур Султан на следните телефони: +7 7172 90 15 15 и в извънработно време на телефонни номера +7 701 371 07 64, +7 701 313 25 67, информират от МВнР.

Муеждувременно престрелките между протестиращи и миротворческите сили на страните от съюза на ОДКБ продължават.

Трето тяло на обезглавен военен откриха силите на реда в Алмати. Още рано сутринта в страната пристигнаха руските военни части, а по-късно следобед за Казахстан излетяха и 5 самолета Ил-76 от Беларус с беларуски военни подразделения.

Свои военни части в рамките на договора изпратиха и Армения, Киргизия и Таджикистан.

Протестиращи, хванали в плен казахски войници, пък ги използваха като жив щит срещу военните части, които ги обстрелваха.

Новините от днес и със задна дата