четвъртък, 6 януари 2022 г.

22-годишният Ангел Стойчев извади Богоявленския кръст в Бургас

 

22-годишният студент Ангел Стойчев извади Богоявленския кръст в Бургас. Ритуалът се проведе на площадката на Моста, а в него се включиха рекордният брой от 62 участници. Най-възрастният бе на 46 години, а най-младият – на 16.

Ангел, който е от Бургас, участва за шеста поредна година в спасяването на Кръста. Прави го обаче за първи път в своя град и това му носи късмет. След излизането от морето той пожела за себе си и всички бургазлии здраве и много успехи през годината.

Хубавото време даде повод на много хора да се съберат на плажната ивица, терасата на Казиното и алеите на Морската градина, за да наблюдават спасяването на Кръста.

Честванията за Богоявление започнаха рано сутринта с Празнична света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, водена от агатополския епископ Йеротей.

По стара традиция православното духовенство извърши водосвет на бойните знамена на частите от Бургаския гарнизон. В събитията, посветени на Богоявление, се включиха кметът Димитър Николов, новият областен управител Стойко Танков, неговата предшественичка проф. Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова и други представители на местната и държавна власт.Новините от днес и със задна дата