сряда, 1 декември 2021 г.

ДКК сезира Европейската прокуратура заради решенията на уволнената Ваня Караганева

  

Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания Рая Каназирева ще сезира Европейската прокуратура за решенията, взети еднолично от Ваня Караганева в качеството ѝ на изпълнителен директор.

"Тази папка, с документите, подписани от Караганева, е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. Не знам вече кой да информирам. Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура", заяви Рая Каназирева.

На 29 ноември в състав от трима членове Съвета на директорите освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор на компанията, а това провокира острата реакция на Министерството на икономиката и министър Даниела Везиева поиска оставките на тримата членове на съвета, подписали решението.

Според Рая Каназирева министър Везиева не е добре информирана и ще промени мнението си, когато се запознае с документите.

Междувременно Антикорупционната комисия обяви, че проверява действията на освободената от ДКК Ваня Караганева и на други висши длъжностни лица. Те са се самосезирали по информация на интернет - страницата на консолидационната компания, в която като мотив за освобождаването на Караганева се посочват " противозаконни действия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК и съответно на държавата". 

"След като бъдат изискани и анализирани всички относими документи и бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица и при наличие на данни за корупционни престъпления, материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата", съобщиха още от КПКОНПИ.

Самата Караганева разпространи през БТА позиция до медиите, в която отхвърля обвиненията и изтъква, че е атакувана, защото се е опитала да пресече порочни практики в управлението на компанията.

От ГЕРБ също видяха в уволнението на Караганева поредния сблъсък между партията и служебния кабинет. На нарочен брифинг, членове на партията обявиха, че ДКК и Българската банка за развитие се обслужват от една и съща адвокатска кантора, която е свързана с фирмата за доставка на машините за гласуване "Сиела Норма". Адвокатската кантора е получила договор за услуги от ДКК за над 1,1 млн. лв., заявиха още от ГРЕБ, но от нарочената кантора отрекоха това.

От ГЕРБ изнесоха и данни за високи възнаграждения в Българската банка за развитие, като само Цанко Арабаджиев - член на Борда на директорите на банката, назначен от Кирил Петков докато беше министър на икономиката, е получил 45 000 лева месечно възнаграждение.

Новините от днес и със задна дата