понеделник, 6 декември 2021 г.

Багер разкопава един от плажовете на Равда

  

                                        Снимка: bTV

Верижна техника разкопава един от плажовете на Равда. Това е поредният сигнал на граждани, които се възмущават от действията на концесионери, съобщава bTV.

На снимка се вижда багер, който загребва пясък от морското дъно на Централния плаж в Равда. На плажната ивица се подготвят поредните пясъчни защитни диги. След репортерска проверка на място багерът се изтегля и спира работа. Работниците казват, че подготвят плажа за зимния сезон.

Подобен сигнал с адрес Несебър беше получен на 23 ноември. Тогава институциите реагираха светкавично. Министерството на туризма извърши проверка за незаконно изграждане на пясъчна дига на плаж "Несебър - юг". Две седмици по-късно официален резултат все още няма.

В закона няма изрично разписан режим за изграждане на пясъчни насипи на морските плажове, обясниха от Басейновата дирекция, а концесионерите на плажове искат да защитят от бурното море ивиците си, дори са предлагали модела на други държави като Испания и Италия.


Сигналите на недоволни граждани продължават с обвинения, че се извършва посегателство върху природата. В същото време държавните институции продължават да си прехвърлят отговорността.

Новините от днес и със задна дата