петък, 10 декември 2021 г.

Македонците вече не признават че азбуката ни е с общи корени

  

Поредната среща на мултидисциплинарната комисия между Република Северна Македония и България, която трябва да изясни и постигне съгласие по общата ни история, постави още една червена линия.

Южните ни съседи оспориха общите корени на българската и македонската азбука, стана ясно от изказване на съпредседателя от българска страна проф. Ангел Димитров след 16-тата среща на комисията.

"Срещата като че ли започна под сянката на това, което се случи в Република Северна Македония на 8 декември. Тогава чухме от най-висшите политически представители там, че Св. Климент е създал македонската книжовност, писменост и духовност", разказа той пред журналисти.

Димитров припомни, че при една от срещите на комисията през 2018 г. се е приело съвместно честване на братята Кирил и Методий, цар Самуил и др., заедно с текстове, които признават общия произход на азбуките ни, но въпреки това на осми декември се заговорило по традиционния начин за интерпретацията на общата история в РСМ.

Това се случва точно сега, когато времето е решително за плановете на РСМ да тръгне по европейския път. "Това не е един добър жест в двустранното общуване", коментира Димитров.

Като безплодно и без резултати определи проф. Ангел Димитров 16-ото заседание на комисията. Резултатите са нулеви, каза той в изявление в МВнР след края на двудневното заседание на комисията, организирано чрез видеоконферентна връзка.

Няма резултати, единственото, което беше завършено през днешния ден, е протоколът от 12-ата среща, осъществена през февруари тази година, и нищо по същността на дневния ред - т.е. темите, свързани с нашите бележки по учебниците за 7-мо отделение в РСМ, посочи Димитров

"Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като гледам с каква лекота нашите македонски историци от Скопие защитават незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието, съм с едно опасение, че малко трудно ще върви работата през следващата година", допълни проф. Димитров на брифинг в Министерство на външните работи.

Той уточни, че за да заживее един договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, трябва да бъдат направени стъпки от всички полета на взаимодействие. По спазването на самия договор също нямало никакъв напредък.

Новините от днес и със задна дата