сряда, 1 декември 2021 г.

Обявяват търг за "Вера Су", ако собственикът не плати разходите на България

  

                                   Снимка: BulFoto

Ако в 14-дневен срок, който изтича другата седмица, корабособственикът и застрахователят на кораба "Вера Су" не покрият разходите по спасителната операция, той ще бъде продаден на открит търг.

Това съобщи транспортният министър Христо Алексиев след днешното заседание на Министерски съвет.

Алексиев информира, че корабът в момента е на сух док и е задържан от държавата. Ако бъде пуснат за продажба, цената му ще е около 3 млн. лв.

В началото на ноември транспортният министър обяви, че спасителната операция за кораба "Вера Су" струва около два милиона лева. Плавателният съд с екипаж от девет души заседна край бреговете на Яйлата на 20 септември, докато плаваше под панамски флаг и превозваше торове. 

На 26 септември министър Алексиев разпореди компетентните държавни структури да започнат незабавни действия за освобождаване на плавателния съд. Корабът беше укрепен, а горивото - източено. Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври, а в края на месеца беше проведена сложна спасителна операция за изтеглянето на кораба.


Същевременно "Вера Су" може да бъде използван за научно изследователски мисии. В морското училище във Варна ще се обучават по спасителната акция за кораба.

Друга работна група има задача да подготви новите водни пътища на България, които трябва да са по-отдалечени от брега, за да не се повтарят такива инциденти.

Новините от днес и със задна дата