четвъртък, 2 декември 2021 г.

Денков: Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи

  

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Това заяви в интервю пред bTV министърът на образованието Николай Денков.

По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1. до 4. клас.

"През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант", каза Денков. 

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас. 

Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят - да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона", посочи той.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят. 


На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти.

"В момента, в който взеха това решение - ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата", каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: "Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ".

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан - от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга - липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Новините от днес и със задна дата