сряда, 1 декември 2021 г.

Шокиращи присъди за двамата шофьори, убили на пътя 5 военни и цивилен

  

                                 Снимка: PlevenzaPleven

6 години след тежката катастрофа на изхода на Плевен в посока Русе, при която загинаха петима военни и един цивилен, делото придоби изненадващ развой.

Военно-апелативният съд призна за невинен единия от подсъдимите шофьори, а присъдата на другия бе намалена от 10 на 7 години "лишаване от свобода". 

Инцидентът стана около 13.30 часа на 14.09.2015 година на надлеза над ж.п. линията при село Гривица при изхода на Плевен в посока Русе. По еднопосочния път, който бил стеснен за ремонт, се движел лек автомобил, в който пътувало възрастно семейство, а зад тях пътувал военен микробус, управляван от старшина Румен Цеков. 

Шофьорът на микробуса предприел рисковано изпреварване. Насреща обаче идвал джип, който не трябвало да се движи в тази пътна лента, тъй като движението било еднопосочно. Шофирал 26-годишният Мирослав Бъчев от град Славяново.

При тежкия челен удар между микробуса и джипа живота си загубиха шестима души, петима от които военни - Валери Петров от София, Петьо Налбантов от с. Реброво, Диян Динев от Ямбол, Марин Ценев от София, Николай Каламов от София, Николай Гъбов от Славяново.

Цеков и Бъчев също бяха ранени. Леко пострадаха и възрастните съпрузи, чиято кола бе изпреварена от военния микробус.

Според обвинението, старшина Цеков е управлявал микробуса в стеснения участък с над 106 км./ч., нарушавайки повече от два пъти въведеното ограничение на скоростта. Той е изпреварил колата на възрастното семейство, въпреки забраната за изпреварване в участъка и на завой, където няма видимост. 

Другият шофьор - Мирослав Бъчев, също е управлявал джипа си с висока скорост - 88 км/ч., като не се е съобразил с означението за извършващите се ремонтни работи на пътя. 

През 2017 г. състав на Софийския военен съд призна за виновни двамата шофьори и наложи 10 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим за старшина Цеков и 8 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим за Мирослав Бъчев. Присъдите обаче бяха отменени от състав на Военно-апелативния съд и делото бе върнато за ново разглеждане от първата инстанция.

Година по-късно друг състав на Софийския военен съд отново призна за виновни двамата подсъдими и ги осъди на общо 15 години затвор. Румен Цеков получи 10 години "лишаване от свобода", а Мирослав Бъчев - 5 години, като и двамата трябва да изтърпят наказанията си при първоначален общ режим. Те бяха лишени и от правото да управляват моторни превозни средства, съответно за 12 и 8 години.

Така делото отново стигна до Военно-апелативния съд, който с решение от 18 ноември т.г. изненадващо обявява за невинен по-младия водач, а наказанието на старшина Цеков е намалено от 10 на 7 години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години.


Мотивите на военно-апелативните магистрати все още не са известни.

Последната дума по казуса ще има Върховният касационен съд. 

Новините от днес и със задна дата