четвъртък, 9 декември 2021 г.

Австрия представи законопроекта за задължителна ваксинация, €3600 глоба за отказалите

  

На пресконференция днес австрийският здравен министър Волфганг Мюкщайн и министърката по конституционните въпроси Каролине Ендщадлер представиха законопроекта за задължителна ваксинация срещу КОВИД-19, който ще влезе в сила от февруари 2022 г., съобщи БТА.

Задължени да се ваксинират всички хора над 14 години с адресна регистрация в Австрия, които по статистически данни са 7,7 милиона души. Изключение ще правят бременните и хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини.

За освобождаване от задължителната ваксинация е необходим документ, издаден от лекар, като оторизирани за това са общопрактикуващите лекари, интернистите, психиатрите, гинеколозите, педиатрите и лекарите по кожно-венерически болести. Мюкщайн подчерта, че изричната препоръка е бременните да се ваксинират. За онези от тях, които издадат фалшив документ, се предвижда административно наказание с глоба до 3600 евро.

На три месеца се въвеждат крайни срокове на задължителната имунизация, в които ще се прави проверка дали лицата, подлежащи на ваксинация, вече са го направили или са представители медицински документи, които ги освобождават от това. Проверката се прави в централния имунизационен регистър, първата определена дата е 15 март.

Който не е вписан в регистъра, ще бъде санкциониран по административния законов ред. Предвижда се глоба до 3600 евро, която ще се определя в зависимост от доходите. Алтернативно е възможно да се водят съкратени съдебни процедури, при които глобата е до 600 евро.

Неваксинираните ще бъдат призовавани на всяко тримесечие или да се ваксинират, или да представят медицинска причина, по която да бъдат освободени. Ако това не стане, на всяко тримесечие ще бъдат глобявани. Предполага се, съобщават медии, че законът ще загуби валидност в края на януари 2024 г.

Новините от днес и със задна дата