четвъртък, 2 декември 2021 г.

23 контактни на починалото 5-годишно дете са с установена менингококова бактерия

  

При 23 от всички изследвани контактни лица на починалото 5-годишно дете от столичната детска градина "Вълшебство" е установена бактерията менингокок, съобщи БНТ. Всички те са в добро състояние и без симптоми, а детската градина беше затворена от РЗИ. Здравният министър разпореди проверка на няколко болници, за които родителите на починалото дете казват, че са отказали да го прегледат.

И днес вратите на столичната детска градина "Вълшебство" останаха затворени, а децата - вкъщи. Така ще бъде за неопределен период от време, въпреки че е извършена пълна дезинфекция на цялата сграда. Детската градина беше затворена, след като стана ясно, че едно от децата е с инфекция. То е починало след влошаване на състоянието му още в петък, но за смъртта му се разбра късно снощи. 

Според специалисти причина за това е свръхостър менингококов сепсис. Днес се появи информация, че семейството на детето е обикаляло няколко болници преди да бъде прегледано. Междувременно родители на деца се оплакват, че детската градина е продължила да работи до вторник включително, което според тях може да е причина за още по-голямо разпространение на заразата.

Миналият четвъртък преди обяд в детската градина 5-годишното дете рязко се влошава. "Повърна, вдигна висока температура. Своевременно информирахме родителите. Получихме разрешение да му дадем лекарство за температурата. Те много бързо дойдоха, взеха детето и ги насочихме към личен лекар", каза Гергана Петрова, директор на 37-ма детска градина "Вълшебство".


Всичко се развива много бързо. Семейството търси помощ в болница. Според техни близки в Специализираната детска болница "Иван Митев" не е имало кой да ги приеме рано сутринта, а в Инфекциозна болница нямало дежурен кабинет. От Инфекциозна болница заявиха, че семейството с детето нито е влизало в двора на болницата, нито е било върнато от дежурен екип. Според близките, които не искат да говорят пред медиите, в "Пирогов" приели детето веднага. Оттам в петък е пренасочено към Специализираната детска болница. Там, по думите на лекари, е направено всичко необходимо, за да бъде спасено.

Реанимирано е дълго време, но без ефект. Според източници от педиатрията то е било със свръхостър менингококов сепсис. Здравният министър е разпоредил на изпълнителна агенция "Медицински надзор" да провери действията на лечебните заведения, свързани със случая, дали е оказана необходимата грижа.

"Имам доклад от директора на СРЗИ и от директора на НЦЗПБ. от тези доклади се вижда, че са предприети всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя на заболяването. Подозрението е, че е за менингококов сепсис, но не не са установили менингокок при изследванията. Това е заболяване. Менингит може да се причини и от други микроорганизми, не само от менингокок.

Според проф. Тодор Кантарджиев няма място за паника сред родителите на контактните деца. "При носителство много рядко може да се получи такава драматична инфекция. Инфекцията се разпространява при близък контакт, на първо място, въздушно-капков път и разбира се от повърхности и ръце. Когато има такъв случай, трябва да се предприеме т.нар. екстрена профилактика за 2 дена с антибиотик", разясни проф. Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравни въпроси.

Сред децата с положителна проба от тази детска градина е и това на Михаела Кръстева. Майката обвинява РЗИ, че не са реагирали своевременно.

В писмена позиция от РЗИ съобщиха, че са взети всички мерки за изследване на контактните деца и служители в детската градина.

Новините от днес и със задна дата