четвъртък, 18 ноември 2021 г.

ЕС ще поръчва две нови лекарства за COVID, чакаме ги още по Нова година

  

ЕМА ще работи ударно по Коледа, за да разгледа и одобри първите две перорални лекарства за лечение на COVID, съобщи в студиото на БНТ българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Става дума за таблетки, които се приемат през устата. 

 На този етап имаме две такива молекули - едното е монопиравир, другото ритонавир, обясни професорът. Те ще бъдат разрешени и за деца над 12 години и с тегло над 40 кг.

Проведени са клинични изпитвания, вече са на втора-трета фаза, които показват, че лекарствата имат отлична ефикасност, каза Гетов, като уточни, че първото показва 80% лечебен ефект, а второто достига над 60%.

В над 80% от случаите намаляват вероятността за хоспитализация и тежкото протичане на инфекцията, спират репликацията на вируса и неговото размножаване, коментира проф. Гетов.

Но тези лекарства вероятно ще бъдат налични в първото тримесечие на 2022 г. Много държави вече са ги поръчали, те са разрешени за спешна употреба в САЩ, допълни проф. Гетов.

Цената на един курс лечение с двете нови лекарства излиза около 700 долара, но по думите на Гетов, вероятно за нас ще е около 1000 лева, тъй като доставката за ЕС ще бъде обща и се очаква от това да падне и цената им.

"Тепърва от утре в ЕМА стартира разглеждането им", каза още нашият представител в агенцията, която за пръв път в петък ще се събере за оценка на двата медикамента. Вероятно ЕС ще купи първия от тях, разкри професорът, а вторият е разработка на "Пфайзер". И двете са част от противовирусните лекарства, които се използват в лечението на ХИВ-инфекцията, обясни експертът.


По думите му едва ли обаче новите молекули ще се използват за лечението на всички, трябва да се прецизира и дали ще се прилагат безплатно у нас.

"Това са скъпи молекули, това са огромни инвестиции, въпросът е кои пациенти да ги получават, дали тези, които са противопоказани към ваксинация, или със заболявания, които пречат, кой да ги заплаща, от кого да се предписват, не зная дали могат да бъдат безплатни", изреди съображенията си проф. Гетов. Според него това е работата на експертните съвети към министъра на здравеопазването, на новия парламент, ако се налага спешна промяна в законодателството.

Той изказа съображения дали обществото е длъжно да заплаща скъпото лечение с новите лекарства за хора, които са отказали да сложат ваксина.

"Първоначалните доставки у нас ще бъдат безплатни", уточни по-късно в предаването и зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Той заяви, че МЗ много разчита на тези медикаменти за лечение на коронавируса и дори предположи, че ще ги имаме у нас още преди Нова година. "До края на годината сме подсигурили всички необходимо за лечението на COVID, включително и новите лекарства, които очакваме някъде в началото или средата на декември да се появят, коментира Златанов.

По думите на нашия представител в ЕМА пък новите медикаменти не отменят ваксинацията като средство за преборване на пандемията. Ръстът на имунизацията у нас е достигнал от около 20 000 дози на ден, а вече имало и десетки поставени бустерни дози.

Проф. Гетов поясни още, че ваксинираните с "Астра Зенека" могат да си поставят след 6-ия месец бустерна половин доза от "Модерна" или цяла от "Пфайзер", тъй като комбинацията дава много добър ефект според данните.

Новините от днес и със задна дата