понеделник, 1 ноември 2021 г.

Данела Арсовска – „българката”, която предизвика оставката на Зоран Заев

  

Подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ независима кандидатка Данела Арсовска спечели кметския пост в Скопие и ще бъде първата жена-кмет на македонската столица след "гладиаторска битка от фалшиви новини", както се изрази самата тя по повод твърдение на управляващата партия СДСМ, че тя и съпругът ѝ Ангел имат български паспорти.

На пресконференция дни преди втория кръг на местните избори депутатка от СДСМ излезе с твърдението, че "Даниела Арсовска има българско гражданство" и че "цели десет години е имала резервна татковина", както и че е почетен консул на Унгария - страната, в която избяга бившият премиер Никола Груевски.

Арсовска отхвърли това твърдение и посочи, че името ѝ не е Даниела, а Данела, и е кръстена така на името на дядо си Дане, който е македонец. "Родена съм в Скопие като Данела Йовановска, от 20 години съм Арсовска, винаги съм живяла в Скопие, не съм си сменяла името", заяви тя.

СДСМ обвини Арсовска, че мами избирателите като се представя за независима кандидатура, а всъщност зад нея стои "целият режим на ВМРО-ДПМНЕ". Според управляващата партия е "очевидно, че Арсовска е зависима от други държави по мотиви и съображения, които лично трябва да съобщи на гражданите".


Премиерът Зоран Заев също заяви, че това, че Арсовска има българско гражданство, е "проблем политически, етичен, нечестен", тъй като тя крие това и се опитва да манипулира избирателите. Той призова Арсовска да се оттегли, ако "обича поне малко Скопие и скопяни" и се зарече да подаде оставка, ако партията му загуби в Скопие.

Данела Арсовска, родена през 1979 г., е икономист по образование. През 2014 г. е избрана за председател на Македонските стопански камари, през 2015 г. става председател на Македонския съюз на организации на работодателите. Арсовска има богата международна кариера, а на национално ниво от 2016 г. е представител в Националния съвет за европейска интеграция.

Данела Арсовска казва, че тежката битка с онкологично заболяване и борбата за живота на нейния син са я формирали като силна личност. "Борбата за живота си и за живота на детето ти в един момент са прекалено тежък товар, но сега казвам, че щом не загубих тази битка, никога няма да изгубя", каза Арсовска в интервю за "Женски магазин" неотдавна.

"Визията ми за Скопие е град, който пази традициите, но гледа и към бъдещето, Скопие като екологично чист град, без транспортен безпорядък, град, какъвто заслужават всички скопяни, с качествен и културен живот. Чист град, с качествена градска инфраструктура, където децата ни ще живеят, дишайки чист въздух. Град, в който си струва да живеем и с който ще се гордеем. Това искам да постигна през следващите четири години", каза Данела Арсовска./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата